PlusAchtergrond

Een derde van de wereldbevolking maakt pas op de plaats

Drie maanden na het uitbreken van het nieuwe coronavirus in China is de wereld tot stilstand gekomen. Een derde van de wereldbevolking maakt pas op de plaats.

Beeld Laura van der Bijl

Om te kunnen zien hoe snel ons wereldbeeld is veranderd, is het goed te weten hoe het in Zweden gaat. Dat land telt 180 doden door Covid-19, maar er is geen lockdown. Het land houdt cafés, restaurants, basisscholen en kinderdagverblijven open. Er zijn nog concerten en theatervoorstellingen.

Bij de tien grootste skigebieden van Zweden staan lange rijen voor de liften, omdat het de enige plek is in Europa waar je nog op de lange latten kunt staan. Ook zijn er nog altijd après-skifeestjes. Geen probleem, zolang ze de vijfhonderd man niet te boven gaan. Vorig weekeinde waren alle drieduizend hotelkamers in het skidorp Are bezet.

Het is nogal een contrast met het naastgelegen Noorwegen, waar de mensen met hun kinderen binnenshuis moeten blijven, waar al weken geen buitenlander het land meer in komt en waar iedereen die in het buitenland is geweest twee weken in quarantaine moet.

Ingrijpende maatregelen zijn snel tot het nieuwe normaal gaan horen. Zo is de situatie in Noorwegen nu gangbaar en die in Zweden niet. In Frankrijk houden drones in de gaten of burgers binnenshuis blijven en kunnen mensen alleen hun huis verlaten met een speciaal formulier op zak.

EU-landen mogen van Brussel hun grenzen sluiten, graag zelfs. De Europese bond van vrachtvervoerders klaagt niet over files, maar meldt droogjes op zijn website waar die op dit moment het langst zijn. Wie het weten wil: voor de grens tussen Bulgarije en Turkije, bij checkpoint Kapitan Andreevo stond er vorige week een van 45 kilometer. De gemiddelde vertraging was er 72 uur. Ook de grens tussen Oostenrijk en Hongarije is een knelpunt.

Torenhoge boetes

Mannen en vrouwen in gele beschermingspakken spuiten de straten van Cannes, Nice en Monaco schoon met bleekmiddel, geen milieuactivist die er iets van zegt. In Cannes geldt, net als in honderden andere Franse gemeenten, een avondklok: tussen tien uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends mag niemand de straat op. Supermarkten adviseren hun klanten groenten te wassen in chloorwater, omdat er misschien andere, besmette klanten aan hebben gezeten.

In Spanje krijgen burgers torenhoge boetes als ze even met de buurman kletsen. Er werden al meer dan duizend mensen gearresteerd, omdat ze zonder toestemming buitenshuis waren. Een man op Tenerife kreeg vier maanden cel.

Vooral afgelopen week ging het hard: het ene na het andere land kondigde een lockdown aan. Deze week verlengen de VS, Spanje en Italië hun restricties. Geen school meer, geen winkels, geen werk: thuisblijven is het devies. Zeker een derde van de wereldbevolking maakt intussen verplicht pas op de plaats. Dat is al behoorlijk ongemakkelijk in een westers land als Frankrijk, waar verreweg de meeste mensen een huis hebben om zich in terug te trekken, maar de opdracht is een stuk ingewikkelder voor mensen in India, Pakistan of Rwanda. Grote gezinnen, gammele onderkomens, wegvallende inkomsten. In grote delen van de wereld hebben mensen nog altijd geen stromend water, laat staan dat iemand een pakje desinfecterende doekjes in zijn handtas heeft zitten.

In India heeft de abrupte afsluiting van de economie massale volksverhuizingen ontketend en in Pakistan klagen de dagloners over compleet opgedroogde inkomsten. De straten zijn er leeg sinds alleen nog maar de supermarkten en de apotheken open zijn.

Of neem een land als Colombia, dat vorige week in lockdown ging. Actiegroepen hadden hun waarschuwing dat huisarrest zou kunnen leiden tot nog meer moorden nog niet uitgesproken, of de eerste drie vrouwen werden al doodgeschoten. In de kustplaats Cartagena probeerde Loli luz Madero Guerrero nog snel voor het niet meer zou kunnen wat spullen uit het huis van haar gewelddadige ex te halen. Ter bescherming had ze haar moeder en haar zus meegenomen. Dat was onvoldoende: de ex schoot ze alle drie dood. Dat gebeurde op dezelfde dag dat de Colombiaanse vrouwenrechtenactiviste Carlota Isabel Salinas was doodgeschoten.

Wanneer weer naar buiten?

Waar grote delen van de wereld afgelopen week tot een lockdown besloten, doet China juist een poging zich ervan te bevrijden. De 11 miljoen inwoners van Wuhan waren op 23 maart precies twee maanden van contact met de buitenwereld verstoken. Nu mogen ze voorzichtig weer wat stappen zetten, maar de vrees voor een tweede besmettingsgolf is immens.

Ook in Europa rijst hier en daar de vraag wanneer het moment komt waarop iedereen weer naar buiten mag. Zo zei de Deense premier Mette Frederiksen maandag na aandringen van het parlement mogelijk na Pasen de restricties geleidelijk te willen opheffen. In Denemarken, dat de grenzen op 14 maart heeft gesloten, geldt een verbod op bijeenkomsten van meer dan tien personen en zijn onder meer scholen en restaurants gesloten. Een van de eerste stappen zou mogelijk het gedeeltelijk heropenen van de scholen zijn, aldus Frederiksen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden