Een derde jongeren niet naar inentingsactie meningokokken

Een derde van de opgeroepen jongeren is deze maand niet komen opdagen op de massale inentingsactie tegen meningokokken. Aanleiding voor de gemeente nog meer campagne te voeren.

Jongeren worden ingeent tegen meningokokken tijdens de vaccinatieronde in de RAI Beeld anp
Jongeren worden ingeent tegen meningokokken tijdens de vaccinatieronde in de RAIBeeld anp

Posters in bushokjes, spotjes op radiostation FunX, filmpjes van nabestaanden op AT5 en boodschappen op sociale media. De gemeente en de GGD zetten al maanden stevig in om meer jongeren hun inentingen te laten halen. Maar deze campagne wordt nog verder opgekrikt in de hoop het lage opkomstpercentage op te krikken. De stad wil nog gerichter te werk gaan en begint een onderzoek naar waar de opkomst het laagst is.

Aanleiding zijn de recentste cijfers van de vaccinatieronde tegen meningokokken ACWY in de RAI en de Emergohal in Amstelveen. Van de 21.510 uitgenodigde jongeren in Amsterdam, Diemen en Amstelveen kwamen er 13.564 de prik halen, oftewel 63 procent.

Of dat beter of slechter is dan bij de vorige ronde eind vorig jaar, weet de gemeente niet. De prikken werden toen gegeven bij de Ouder- en Kindteams. Het opkomstpercentage van die eerste shift is niet bekend. Kinderen die niet waren komen opdagen kregen nog twee herkansingen. Uiteindelijk haalde, opgeteld, 77 procent van de 6500 opgeroepen jongeren de vaccinatie.

Daarmee scoorde Amsterdam als laagste van het land. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde ligt op 86,5 procent. In Slotervaart was de opkomst nog veel lager, daar kwam de helft niet opdagen.

Geschrokken
De GGD en de wethouder Zorg Simone Kukenheim zijn daarvan geschrokken. Kukenheim streeft naar een opkomst van minimaal 80 procent en gaat de bestaande campagne om jongeren naar de priktafel te lokken in de aanloop naar de volgende meningokokken-vaccinatieronde in juni intensiveren.

Hoe precies dat hangt af van de onderzoeksresultaten. "We gaan bij het RIVM de opkomstcijfers per postcode opvragen, zodat we scherp krijgen waar de extra communicatie nodig is. De precieze aanpak zal verschillen per gebied, maar te denken valt aan: nog meer de wijken in, nog meer mensen één op één benaderen. Daarnaast doen we onderzoek naar de beweegredenen van jongeren om zich in het algemeen wel of niet te laten vaccineren."

Verschillende theorieën
Volgens de gemeente lijkt de circa 63 procent opkomst 'in lijn met de opkomst in andere grote gemeenten'. Over de vraag waarom eenderde niet is komen opdagen, zijn verschillende theorieën: gebrek aan kennis op dit onderwerp bijvoorbeeld.

Ook hebben zowel hoger als lager opgeleide ouders hun vragen over mogelijke bijwerkingen van vaccins en stoffen. Daarnaast zijn er ouders die vaccinatie vanwege bijvoorbeeld financiële problemen niet als een prioriteit zien, en het laten afweten.

Herhaaloproep
"We doen er alles aan om jongeren hun vaccinatie te laten halen," zegt een woordvoerder van de GGD. "Onze boodschap is aan 33.000 jongeren op sociale media geadresseerd. We hebben dus veel mensen uit onze doelgroep bereikt, maar ze zijn niet allemaal naar de RAI gekomen." De jeugdartsen zijn ook meegegaan met de buurtbus in Nieuw-West om jongeren op straat aan te spreken. En scholen hebben lespakketten over meningokokken. "Maar de vraag is natuurlijk: in hoeverre helpt meer communicatie?"

De gemeente en de GGD benadrukken dat die 63 procent een voorlopig cijfer is. Kinderen die nu niet gekomen zijn, krijgen een herhaaloproep voor juni en eventueel in september. "Pas daarna kunnen we de definitieve opkomst vaststellen."

Lees ook: Denise overleed binnen 1,5 dag aan meningokokken en Dit moet je weten over het meningokokkenvaccin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden