Een dag parkeren bij het OLVG? Dat is dan 48 euro

Patiënten en familieleden die regelmatig in het ziekenhuis moeten zijn, worden flink op kosten gejaagd. Gemiddeld kost één dag parkeren 8,93 euro, met een uitschieter van het OLVG in Amsterdam-Oost van 48 euro. 

Het OLVG in Oost. Beeld Eva Plevier

Bij 93 ziekenhuislocaties en 9 poliklinieken in het land moeten bezoekers betalen voor het stallen van hun auto. Patiënten die een volle dag in het ziekenhuis verblijven, zijn qua parkeerkosten het slechtst af in de hoofdstad. Het OLVG in Amsterdam-Oost spant de kroon, gevolgd door het OLVG-West en VUmc met 30 euro. In het Erasmus MC in Rotterdam moet 25 euro worden neergeteld.

Het OLVG prijkt ook bovenaan de top 10 van duurste uurtarieven. Een uur parkeren bij de polikliniek in de Spuistraat kost 7,50 euro. Ter vergelijking: gemiddeld betaalt een patiënt 1,88 voor de eerste zestig minuten.

Poliklinieken

In Nederland kan op slechts zestien ziekenhuislocaties gratis worden geparkeerd, zoals bij het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn en het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland. Ook zijn vrijwel alle poliklinieken – we telden er 92 – gratis te bezoeken. Sommige ziekenhuizen bieden patiënten en bezoekers een week- of maandabonnement aan, dat aanzienlijk voordeliger is.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB voerde afgelopen jaar al actie tegen de hoge parkeertarieven. De petitie, die door 30.000 mensen is ondertekend, heeft vooralsnog weinig verandering in gang gezet. Voorzitter Manon Vanderkaa: “Het is een taai probleem. De burger is de dupe in een situatie waarin de zorgkosten zich toch al opstapelen.”

Dure grond

Ziekenhuizen in de grote steden stellen dat ze hun parkeertarief niet omlaag kunnen brengen vanwege de dure grond- en onderhoudskosten. Ook zou dit ongewild toeristen aantrekken die bij het ziekenhuis goedkoop parkeren en bijvoorbeeld met het ov naar het centrum gaan om te winkelen.

Patiënten die vaak in het ziekenhuis moeten zijn, vertellen dat ze jaarlijks soms meer dan duizend euro kwijt zijn, de rit naar het ziekenhuis meegerekend. De meeste ziekenhuizen hebben 10 tot 30 minuten gratis parkeren ingesteld. “Maar in die tijd kun je nog niet eens een receptje ophalen bij de apotheek,” aldus één van de gedupeerden.

Parkeertarieven per uur, in euro’s:

* Eerste drie uur € 0,10 alle uren, daarna € 3,50 per uur.Beeld LvdB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden