Opinie

'Een coup blijft een coup, geweld is geweld'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat Bas Soetenhorst haar standpunten over Venezuela onjuist heeft beschreven in zijn column.

Dat de oppositie veel aanhangers op de been brengt, is geen reden om geweld goed te praten.Beeld afp

Journalist Bas Soetenhorst besteedde maandag in deze krant een column aan het standpunt van mijn partij over Venezuela. Daarin vloog hij een aantal keer lelijk uit de bocht.

Soetenhorst hekelt mijn gebruik van het woord coup(poging), omdat dit zou suggereren dat we te maken hebben met een legitieme regering in Venezuela. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom dit woordgebruik ook maar iets zegt over de legitimiteit van een zittende leider. De geschiedenis kent heel veel coups of pogingen daartoe, tegen zowel legitieme leiders als leiders die nauwelijks nog steun onder de bevolking hadden.

Dat ik het een (mede van buitenaf gesteunde) couppoging noem, is omdat er aanwijzingen zijn dat het een couppoging is. Toen Guaidó zichzelf tot president uitriep, werd dat à la minute erkend door de VS (die overigens nadrukkelijk oog hebben voor de grote olievoorraden in het land).

Dat was duidelijk afgestemd. Sindsdien zijn er allerlei oproepen aan het Venezolaanse leger geweest om zich tegen Maduro te keren en zijn door de VS zware economische sancties ingesteld die de ellende in het land nog verder verergeren - iets waar Soetenhorst aan voorbij lijkt te gaan.

Waslijst aan interventies
Dit komt bovenop berichten, uit de New York Times, dat de VS vorig jaar al gesprekken voerden met opstandige Venezolaanse militairen om een staatsgreep te plegen. Ook steunde de VS in 2002 al de mislukte coup in Venezuela, toen nog tegen president Chávez. Er kan geen misverstand over bestaan, de Amerikaanse
inzet in Venezuela is gericht op verandering van regime.

Dit is het voorlopig laatste hoofdstuk van de waslijst aan Amerikaanse interventies in Latijns-Amerika. Vaak werden die gevolgd door geweldsuitbarstingen en repressie - een gevaar dat nu ook nadrukkelijk op de loer ligt. Dit heeft niets met democratie en mensenrechten te maken, maar alles met oliebelangen van de VS.

en ander verwijt in de column van Soetenhorst is dat ik kritiek lever op het geweld van delen van de oppositie in Venezuela, wat de indruk zou wekken dat beide kampen evenveel schuld hebben aan de enorme ellende in het land. Hierin wordt zelfs een 'echo van Trump' gehoord, omdat de Amerikaanse president zei dat beide partijen schuld hadden, nadat rechts-extremisten in Charlottesville een contrabetoger hadden doodgereden.

Sadet Karabulut Tweede Kamerlid voor de SP, woordvoerder Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.Beeld anp

Dat is niet fair. Wie wil, kan weten dat ik het repressieve optreden en het economische wanbeleid van Maduro, die hiervoor hoofdverantwoordelijke is, luid en duidelijk veroordeel. Het is jammer dat kennelijk geen kennis is genomen van mijn opmerking tijdens een debat vorige week dat het optreden van Maduro het niet verdient om verdedigd te worden. Kan het nog duidelijker?

Mensenrechten
Het lijkt mij alleen maar zuiver dat ik daarnaast ook het geweld van de oppositie veroordeel. Dit vanuit de positie die mijn partij in internationale conflicten altijd wenst in te nemen: pal staan voor mensenrechten, van iedereen. Het is veelzeggend dat toenmalig minister Koenders van Buitenlandse Zaken vorig jaar stelde dat vanuit de oppositie ook geweld gebruikt wordt. De minister noemde het conflict in Venezuela zelfs 'niet een strijd tussen goed en kwaad'.

Afsluitend stelt Soetenhorst dat de indruk bestaat dat mijn veroordeling van het optreden van Maduro plichtmatig is en wordt de mogelijkheid opengehouden dat ik een dictator de hand boven het hoofd houd.

Dat is, zacht gezegd, niet erg overtuigend. Ik heb herhaaldelijk gepleit voor nieuwe verkiezingen als mogelijke uitweg uit de crisis in Venezuela - verkiezingen die Maduro waarschijnlijk niet zal winnen, omdat hij de steun onder de bevolking om begrijpelijke redenen grotendeels kwijt is geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden