Column

Een computervirus is geen natuurverschijnsel

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Beeld Floris Lok

Er is een interessant experiment. Neem een computer, sluit 'm aan op internet en kijk wie bij je probeert in te breken. Ik heb het de afgelopen 24 uur weer eens geprobeerd en vrijwel meteen begon het. Een kleine 200 aanvallen had ik te pakken. Uit Hongarije, Frankrijk, heel veel uit China. Meestal gebeurt er niets, want de aanvallen zijn niet heel geavanceerd en de computers die je gebruikt als je zoiets expres doet kunnen wel tegen een stootje. Maar als je andere computers gebruikt, kunnen er heel andere dingen gebeuren.

Sluit bijvoorbeeld een Windows-pc zonder virusscanner aan op internet en je wilt niet weten hoe dat afloopt. Jaren geleden bleek uit onderzoek dat het hele ding binnen twintig minuten overgenomen was door virussen en andere narigheid. Volgens mij is er niet veel veranderd. Laatst maakte een kennis het weer mee. Het inlogscherm van internetbankieren zag er 'een beetje anders' uit. Boem. Hele rekening leeg.

Dat dit soort computers nog verkocht mag worden, is mij een raadsel - koppelverkoop is volgens mij namelijk verboden. Wanneer het ene product pas functioneert als je het andere product erbij koopt: daar hebben we sinds jaar en dag wetten tegen. Neelie Kroes draait zich om in d'r werkkamer als ze hier van hoort.

Maar het gaat steeds verder. Over een week of wat is het gebruik van antivirussoftware zelfs verplicht als je wilt internetbankieren. Wordt je rekening geplunderd en had je geen antivirussoftware? Jammer dan.

Wat banken en producenten niet willen (?) begrijpen is dat computervirussen geen natuurverschijnselen zijn als decemberstormen of koortslippen. Virussen zijn het gevolg van slecht gemaakte programma's en slechte doordachte computers.

Want er zijn ook computers, ene Steve Jobs bouwde ze, die je zonder virusscanner kan gebruiken. Het kán dus wel. En kom nou niet aan met het argument dat er veel minder van verkocht zijn en dat er dus geen markt voor virussen is. Die dingen gaan als zoete broodjes over de toonbank en worden juist gekocht door mensen op wier bankrekening wel wat te halen valt. De ideale criminele businesscase zou je zeggen.

Maar nee. In plaats dat producenten gewoon betere spullen maken, wordt de verantwoordelijkheid bij de consument gelegd. Zo wordt de praktijk van koppelverkoop gestimuleerd, zelfs uitgebreid naar computers die in principe zonder virusscanner te gebruiken zijn. Die nieuwe regel maakt dat banken zich minder druk hoeven te maken om hun eigen veilige verbindingen, browsers en servers. En dat is een slecht idee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden