Plus

Een complex voor studenten, maar het staat te boek als hotel

Het wordt een complex met 600 appartementen voor studenten, maar het staat te boek als hotel: SXP International. Omdat de bouw van woningen niet is toegestaan bij Minervahaven zoeken ontwikkelaars een omweg.

Herman Stil
Ravel Residence aan de Zuidas, met 800 studentenkamers de grootste vestiging van Student Experience Beeld Carly Wollaert
Ravel Residence aan de Zuidas, met 800 studentenkamers de grootste vestiging van Student ExperienceBeeld Carly Wollaert

Het is een van de 54 projecten op een lijst van hotels die de komende maanden en jaren nog in de stad opengaan: SXP International aan de Moermanskkade bij de Minervahaven, westelijk van de Houthavens.

Maar SXP International, een werknaam, is helemaal geen hotel, zegt ontwikkelaar Johan Verweij.

Het is een complex met straks zo'n 600 studentenappartementen van zijn keten Student Experience, die al drie vestigingen in Amsterdam heeft.

De opzet doet denken aan andere commerciële studentencomplexen in de stad. Er komen gezamenlijke ruimtes, een openbaar grand café, sportveld op het dak en zelfs huisartsen in de complexen.

Geen toeristen
Maar in tegenstelling tot Student Hotel, Hotel Jansen of Casa 400 worden deze kamers in weekends of zomermaanden niet aan toeristen verhuurd. "Dat vind ik helemaal niets," zegt Verweij. "Daar komen allerlei zaken bij kijken waar ik niks mee te maken wil hebben."

Maar aan de Minervahaven mogen geen woningen worden gebouwd, vanwege de nabijheid van havenbedrijven en de verdeling die de gemeente bewaakt tussen woningbouw en bedrijvigheid in het gebied.

Om wonen toch mogelijk te maken moet een project daar dus een bedrijfsfunctie hebben. Dus: een hotel. Tegelijkertijd krijgt Houthavens al twee 'echte' hotels.

Ontwikkelaar Verweij mikt vooral op internationale studenten, die een tijdelijk onderkomen in de stad zoeken als ze cursussen volgen aan VU, UvA of HvA. "Die duren meestal een maand of vier, vijf, hoogstens tien," zegt hij. "Dan zit je vanzelf in de hoek van shortstay-hotelverhuur."

Huurtoeslag
In de drie andere vestigingen van Student Experience in Amsterdam - die de afgelopen twee jaar zijn geopend zonder zich als hotel te vermommen - zitten de ruim 1700 studentenappartementen vol met zulke internationale cursisten. "Dat is lastig, omdat we die kamers voor minimaal 12 maanden achtereen verhuren," zegt Verweij. "Maar we willen ook graag de doelgroep die minder dan 12 maanden blijft de gelegenheid bieden om in Amsterdam te wonen."

Het nieuwe complex aan de Moermanskkade krijgt, als alle vergunningen rondkomen, een vloeroppervlak van 24.500 vierkante meter, waarvan 16.600 vierkante meter aan studentenkamers, die zijn voorzien van een kitchenette en desgewenst gemeubileerd worden verhuurd.

"De kale huur zal rond de 500 euro per maand liggen," rekent Verweij voor. "Maar dat is exclusief servicekosten." Bij de andere complexen van de keten komt het totale maandbedrag voor een kamer van 21 vierkante meter op 680 euro per maand.

"Ik wil de prijs zo laag houden, dat je recht hebt op een huurtoeslag vanaf 23 jaar," zegt Verweij. Weliswaar geldt er ook zo'n grens voor 18-plussers - 417 euro huur per maand - maar daarvoor is volgens de vastgoedman 'geen huisvesting te ontwikkelen'.

Starterswoningen
Voor Verweij Mungra Vastgoed, dat eerder vooral in bedrijfsgebouwen en opslagketen De Zilvermijn actief was, is studentenhuisvesting betrekkelijk nieuw.

"We zijn destijds benaderd door toenmalig wethouder Freek Ossel met de vraag of we ons niet wilden buigen over studentenwoningen." Het bedrijf wil ook vestigingen in andere Nederlandse steden en is bezig in Duitsland.

Verweij ziet studentenhuisvesting als opstapje naar de ontwikkeling van woningbouw. "Studenten moeten nu uit hun kamers als ze klaar zijn met hun studie, en vinden daarna moeilijk woonruimte. Ik ben nu aan het nadenken hoe we aan de slag kunnen met starterswoningen, in de regio."

Vestigingen Student Experience Beeld Maps4News/Jet de Nies
Vestigingen Student ExperienceBeeld Maps4News/Jet de Nies

Vrees voor U-bocht

Wie houdt straks tegen dat er ook in de Minervahaven een hotel voor toeristen komt als SXP International voor zijn studentenwoningen een hotelvergunning krijgt?

"Ik maak me zorgen dat er op deze manier via een U-bocht toch een hotel komt," zegt PvdA-raadslid Dennis Boutkan. "Het college heeft eerder al erkend dat als er eenmaal toestemming is, daar niets tegen valt te doen."

Eerder lukte dat ook niet bij een studentencomplex bij het Koningin Wilhelminaplein in West, waar vervolgens veel Polen kwamen te wonen en in Noord, waar een beloofd studentencomplex een verzameling luxe appartementen met een huur vanaf 1200 euro bleek te worden.

Wethouder Wonen Laurens Ivens laat weten commerciële studentenhuisvesting onwenselijk te vinden - maar over dit project geen uitspraken te doen. Ook wethouder Economie Udo Kock wil zich nog niet aan de constructie branden. "We doen nog geen uitspraken over specifieke hotelprojecten, als de besluitvorming nog niet afgerond is," zegt zijn woordvoerder.

"Dit klinkt bizar," vindt SP-raadslid Erik Flentge, partijgenoot van Ivens. De collegepartij wil juist zo min mogelijk gemeentelijke medewerking aan commerciële uitbaters van studentenwoningen. "Studentenhotels maken op een slinkse manier misbruik van de woningnood. Blijkbaar is voor dit project geen ruimte in de regels gevonden en wordt het nu zo gedaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden