Schuim

Een buffet met zowat de hele Franse én Italiaanse keuken

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de uitreiking Het Italië Magazine Restaurant van het Jaar en Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland.

Uitgever Eugen van de Pas (Credits Media) en Hiltondirecteur Roberto Payer, die overigens niet de carpaccio nam, maar de bonensoep Beeld Schuim

Roberto Payer is speciaal teruggekomen uit Italië; hij was in zijn huis en ook in Venetië. Daar at hij in een restaurant waar een kleine carpaccio 55 euro kostte en een grote 95 euro.

Ook uitgever Eugen van de Pas kwam speciaal terug, hij uit Zuid-Frankrijk waar hij jaarlijks het huis huurt van Herman Krikhaar, de overleden galeriehouder die Picasso naar Nederland haalde.

Dat zijn zo de gesprekken waarin ik betrokken word deze avond in het Hilton. In het midden van de zaal speelt een zigeunerorkest. Meisjes lopen rond met hapjes.

"Niet te veel eten, hè," zegt juryvoorzitter Tom Kellerhuis. "Straks is nog buffet."

Klopt, met zowat de hele Franse én Italiaanse keuken. Denk: sukadelapjes, uientaartjes, burrata met tomaat, linzen met geitenkaas, zeevruchtensalade, koude preisoep, ravioli met asperges, gambaspiesjes, zalm in bladerdeeg - nog los van de toetjes en kazen.

Maar eerst de uitreiking, dat is wel zo netjes. Van de Pas zegt dat het vast een leuke, spannende avond wordt, maar toch een verzoekjes vooraf. Als de Italiaanse winnaars (publieksprijs/restaurant van het jaar) straks bekend zijn, of het dan hopelijk nog even rustig blijft, zodat de Fransen hun winnaars ook kunnen volgen.

Het lijkt mij een opmerking gebaseerd op resultaten uit het verleden.

Jurylid Payer vertelt dat hij net terug is uit Venetië, waar hij at in een restaurant waar een kleine carpaccio 55 euro kostte en grote 95 euro, en veel meer versta ik niet, want zijn microfoon drijft steeds weg van zijn mond.

"Volume!" roept iemand.

"Niet zo bescheiden!" roept een ander, en dat is een goede grap.

De Italiaanse winnaars juichen en maken daarna eerst selfies voordat ze naar het podium komen, want zo gaat dat. We wachten wel.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Het is de beurt aan de Fransen. Jurylid Alain Caron weet wel hoe een microfoon werkt, maar hij spreekt weer Nederlands met zo'n vet Frans accent dat zelfs de regisseur van 'Allo 'Allo! had gezegd: béétje too much, vriend.

Wel duidelijk te volgen is: "Sssssst! Allo! Italiano's! Ssssssst!"

Want het klopt wel. De Italiaanse helft is nauwelijks nog stil te houden, daar is de spanning er al van af. Ik hoorde dat ze de prijsuitreiking afwisselen. Het ene jaar de Fransen eerst, het andere de Italianen, om de pijn te verdelen.

Schitterend.

Frans ambassadeur Philippe Lalliot mag ook nog wat zeggen, maar dat is weer een Fransman die Engels praat zoals de meeste Fransen dat doen. En de meeste ambassadeurs.

Veel, veel woorden en opeens hoor je: "Second!" En een tijdje later: "At last!"
Ik wil maar zeggen: het is zo'n avond ergens ook hard werken.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Uitreiking Het Italië Magazine Restaurant van het Jaar en Het fijnste Franse Restaurant van Nederland
Waar Hilton, Apollolaan
Wie Roberto Payer, Eugen van de Pas, Philippe Lalliot, Paul van Eijndhoven, Annejet van der Zijl, Tonny Eyk, Alain Caron, Tom Kellerhuis
Wanneer maandag 18 september, 18.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans vraagt dan toch geen doggybag

Rex Neve van winnaar Bistrot Neuf (kuitbeen, lomp gevallen in Haarlemmerstraat) en Marije Bremer en Jan Grijspeere van publieksprijswinnaar Auberge Jean & Marie Beeld Schuim
Derde Amsterdamse winnaar: Italiaans restaurant van het Jaar, Eatmosfera, in het midden co-eigenaren Giuseppe Mocciaro, Massimiliano Picconi en Samuele Carrai Beeld Schuim
Musicus Tonny Eyk: 'Ik moet lijnen.' Naast hem HP-hoofdredacteur Tom Kellerhuis Beeld Schuim
Fotograaf Eddy Posthuma de Boer, zijn partner Henriette Posthuma de Boer en Bo van der Meulen (Italië Magazine) Beeld Schuim
Jacques van der Bend en Tina Rozema van Consorzio del Prosciutto di Parma. 'De helft ervan af happen en dan op je tong leggen en wegzuigen, als een zuurtje' Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.