Een BSN? Er zijn vele wachtenden voor u

Een Burgerservicenummer (BSN) bemachtigen bij de gemeente Amsterdam duurt meer dan de maximale wachttijd van vier weken. Nieuwe inwoners kunnen in die periode geen zorgverzekering afsluiten of een bankrekening openen.

Wethouder Dienstverlening Touria Meliani ziet geen reden om de BSN-achterstand in te halenBeeld Eva Plevier

Buitenlandse studenten, expats, au pairs en nieuwkomers moeten lang wachten op het BSN, hun sleutel naar de samenleving. Het nummer wordt verstrekt bij inschrijving in de Basisregistratie Personen, wat verplicht is voor iedereen die langer dan vier maanden in Nederland blijft.

Wie nu een afspraak probeert te maken bij een van de zeven stadsloketten krijgt de eerste optie aangeboden over 37 dagen. Dat betekent een wachttijd van ruim vijf weken.

Op de website van de gemeente staat een maximale duur van vier weken aangegeven, maar de werkelijkheid is anders, erkent de woordvoerder van wethouder Touria Meliani, die onder andere over Dienstverlening en de Digitale Stad gaat:

"Dat we de gestelde termijn niet altijd halen heeft verschillende redenen. Er zijn piekmomenten in september en februari door de instroom van buitenlandse studenten. Dan zetten we extra personeel in om iedereen binnen twee weken te helpen. Dat lukt."

Het is inmiddels oktober; wat is er nu aan de hand? "Een reden voor vertraging zijn zogenoemde no shows, mensen die wel een afspraak inplannen, maar niet komen opdagen. Die houden onnodig tijdsloten in beslag."

De aanvraag van een BSN is op zich eenvoudig: wie voldoet aan de eisen om te blijven, zich kan identificeren en een geboorteakte laat zien, krijgt direct een BSN mee. Dat is vereist voor een Nederlands bankrekeningnummer, een zorgverzekering en het aanvragen van huur- of zorgtoeslag bij de Belastingdienst; maar ook om aangifte te doen.

Praktische oplossing
Nieuwe inwoners zonder BSN zijn aangewezen op tussenoplossingen. "Een zorgverzekering, die verplicht is voor elke Nederlander bijvoorbeeld, kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd," zegt de woordvoerder van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En als er iets in de tussentijd gebeurt? "Dan wordt er per situatie gekeken naar een praktische oplossing."

Voor Nederlandse gezinnen die een au pair in huis opnemen is de lange BSN-loze periode ook lastig: "Je bent verantwoordelijk voor jouw au pair," zegt Li-iy van Hoorn-Lu van Au Pair Amsterdam. Behalve de zorgverzekering is ook betalen problematisch.

"Cash is natuurlijk een optie, maar we raden dat af. Behalve dat er achteraf een geschil kan ontstaan over of er wel of niet is betaald, is het ook onveilig. We sturen erop aan alles op de meest veilige manier te doen. Dat wordt zo wel bemoeilijkt."

Hoewel de gemeente Amsterdam het probleem erkent, zegt ze nog geen klachten te hebben ontvangen en geen plannen te hebben om te extra maatregelen te nemen. "Als er echt haast is, wanneer iemand een huis wil kopen bijvoorbeeld, dan kan er een spoedaanvraag worden gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden