Column

Een boerkini heeft niets met mode te maken

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Opeens is daar de boerkini. Moeten we die op de stranden verbieden zoals op sommige plekken in Frankrijk is gebeurd? Hoe verhoudt zich dat met mijn 'ik wil zo veel mogelijk vrijheid'?

Met je kleding druk je iets uit, het zegt iets over je identiteit: 'Ik ben deze kleding, of ik wil zijn wie deze kleding draagt.' Kleding toont bij welke groep je wilt horen en dus tegelijkertijd welke groep je afwijst.

Een boerkini hoort bij de islam. Waarom dragen ze in de islam een boerkini?

Als ik het goed begrijp, dient de kleding van een vrouw twee doelen - ik haal dit van de website bekeerlingen.nl. Daar refereert men aan de Koran, waarin Allah het volgende zegt: "O profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden (djilbâb) over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastiggevallen." (Kor. hoofdstuk 33:59)

Aan de kleding moet je dus onmiddellijk kunnen herkennen dat een vrouw een moslima is, en als dat zo is mag zij niet lastig worden gevallen.

Een boerkini heeft dus niets met mode te maken, maar met een goddelijk gebod. Zoiets als de tien geboden. Wie dat gebod overtreedt, zal door Allah worden gestraft. Nu of in het hiernamaals. Daarom is het, volgens het islamitisch geloof, het beste wanneer alle vrouwen zich aan het woord van Allah houden.

Mannen, staat er, moeten er vooral op toezien dat vrouwen zich aan dit gebod houden. Zodoende kun je betogen dat moslima's, in weerwil van wat zijzelf ook beweren, onderdrukt worden. De boerkini is dus een symbool van onderdrukking.

Waar de vrouw wordt onderdrukt, moet geëmancipeerd worden. En wij vinden dat de moslima net zo onderdrukt wordt als een slaaf in dienst van een meester.

Emanciperen is bevrijden, is zorgen dat men in alle vrijheid alle mogelijke keuzes kan maken. Pas dan is men gelijkwaardig aan elkaar.

Ik wil dus geen vrouwelijke slaven om mij heen zien. Hun vrijheidsbeperking, is mijn vrijheidsbeperking, want als ik hen wil bevrijden, ben ik strafbaar in de ogen van Allah.

Het wel of niet dragen van een boerkini wordt zo een politieke keuze. Ik ben dus vóór een boerkiniverbod. Om zo veel mogelijk vrijheid te houden, mag je best een paar verbodsbepalingen ­hebben.

Reageren? t.holman@parool.nl

Lees ook de reportage van Frank Renout in Frankrijk: Frans boerkiniverbod? 'Zo duw je moslims in een hoek' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden