Eén Boekestijntje te veel

DEN HAAG - Tweede Kamerlid Arend-Jan Boekestijn (VVD) is gisteravond opgestapt omdat hij uit de school heeft geklapt over een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix.

Hij vindt dat hij daarom niet meer kan functioneren als Kamerlid. Boekestijn liet weten dat hij zijn excuses zal aanbieden aan de koningin en aan zijn collega-Kamerleden.

Waarom hij zijn mond voorbij had gepraat, kon hij gisteravond niet zeggen. Hij zei op de hoogte te zijn van de afspraak dat over ontmoetingen met de koningin niet wordt gesproken. ''Mensen kunnen soms heel domme dingen doen.'' De VVD'er benadrukte dat hij zijn beslissing vrijwillig heeft genomen.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei dat hij de uitlatingen van Boekestijn 'in hoge mate betreurt'. Hij 'respecteert' de beslissing van Boekestijn zijn functie neer te leggen.

De koningin had juist na tien jaar de informele gesprekken met Tweede Kamerleden hervat. Aan de ontmoetingen kwam destijds een einde omdat Kamerleden anoniem vertelden wat Beatrix had gezegd.

Gisteren vertelde Boekestijn voor tv-camera's dat de majesteit zich zorgen maakt over de hypecultuur en het almaar groeiend aantal spoeddebatten in de Tweede Kamer. De VVD'er hield gisteravond aanvankelijk nog vol dat hij de geheimhouding niet had geschonden: ''Dit mag allemaal worden gezegd.''

Boekestijn behoorde tot de eerste lichting Kamerleden die gisteren weer op de thee ging bij de koningin. De overige Kamerleden blijven welkom. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst bewijst de kwestie dat de Kamer zich realiseert dat de gesprekken vertrouwelijk zijn.

Een aantal Kamerleden, zoals D66-leider Alexander Pechtold en enkele GroenLinksers, had op voorhand bedankt voor de eer om met Beatrix van gedachten te wisselen. De voltallige SP-fractie wilde ook niet op visite bij de koningin.

Boekestijns loslippigheid bracht de VVD'er al eerder in problemen. Een jaar geleden vertelde hij in de marge van een tv-opname dat VVD-fractieleider Rutte 'geen ideeën' heeft: ''Dat is schokkend hoor.''

In maart van dit jaar twitterde hij over het aantal slachtoffers dat Mao in China had gemaakt. Daarin schreef hij: 'Ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!' Ook daar maakte hij excuses voor: ''Ik had niet de bedoeling iemand te kwetsen.''

Zijn soort uitglijder werd bekend als 'een Boekestijntje'.

Boekestijn was VVD-woordvoerder ontwikkelingssamenwerking. Hij pleitte voor een halvering van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Hij kreeg daarvoor echter geen steun in de Kamer. (HET PAROOL)

Arend Jan Boekestijn (VVD) stapt op als Kamerlid. ANP Beeld
Arend Jan Boekestijn (VVD) stapt op als Kamerlid. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden