Tips

Een beknopte gids voor Koningsdag in Amsterdam

De stad kleurt zaterdag oranje, de stad viert feest. Waar moet je zijn? Het Parool zet de leukste vrijmarkten en feesten op een rij. Let op: het oranjegeweld kan verkeershinder veroorzaken.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

NDSM-werf
Op en rondom de NDSM-werf vindt het gratis festival NDSM Vrijhaven plaats. Lokale ondernemers organiseren er tientallen feestjes en spelletjes.

In de IJ-Hallen staan kraampjes waar oud speelgoed wordt verkocht, Circus Kristal leert kleintjes op een eenwieler rijden en er is een 'prijzenpaleis' met gekke spelletjes. Bij ­Karnieland zijn alternatieve kermisattracties en voor het gestrande trammetje Trammeland wordt een kampvuur aangestoken en er is livemuziek.

Op de werf staan foodtrucks. Cannibale Royale bakt er hamburgers. In kunstenaarsspeel­-tuin De Ceuvel worden vegetarische soepen ­gekookt, want behalve Koningsdag is het vandaag World Disco Soup Day, waarop wereldwijd wordt gestreden tegen voedselverspilling met gratis soepfeestjes.

Bij Pllek, het stadsstrandje, luiden dj's vanavond de oranje zonsondergang in. In de koepel van Noorderlicht vindt een afterparty plaats met disco en funk.

De NDSM-werf tijdens Koningsdag. Beeld Bram van de Biezen/ANP
De NDSM-werf tijdens Koningsdag.Beeld Bram van de Biezen/ANP

Jordaan
De Jordaan verwacht al vroeg drukte, met de Westerstraat en Lindengracht als belangrijke feestaders. Daar treden op podia volkszangers en dj's op en er worden biertjes getapt. In de straatjes eromheen verkopen kinderen onder meer zelfgebakken koekjes en er worden kleine optredens gegeven.

Slagerij Vette Kalfje in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat verkoopt net als andere jaren op Koningsdag enkel en alleen kebab.

Bij Café Tabac organiseert een stel Amsterdamse jongens een feestje met pophitjes. Op de Eenhoornsluis, aan de andere kant van de Brouwersgracht, klinkt obscure electro.

Op het Homomonument staat een groot podium. Tot 20.00 uur zijn er optredens met dragqueens en dansers.

Drukte in de Jordaan tijdens Koningsdag. Beeld Lex van Lieshout/ANP
Drukte in de Jordaan tijdens Koningsdag.Beeld Lex van Lieshout/ANP

Oud-Zuid
Op de vrijmarkt rond de Beethovenstraat en de Apollolaan is veel kleding te vinden en dat trekt al vroeg veel bezoekers. De Maasstraat is vaak rustiger, maar liefhebbers trekken ook hier langs verkopers, op zoek naar vintage design.

Het Vondelpark is één grote openluchtmarkt waar enkel kinderen hun spullen mogen verkopen. Hier worden ook oud-Hollandse spelletjes gespeeld, zoals spijkerbroekhangen. Op de kruising van Emmastraat en Valeriusstraat is livemuziek te horen.

Bij biercafé Tap Zuid in de Maasstraat staan springkussens. Ook worden er hamburgers gebakken. De organisatie belooft 'dansen en sjansen' op dit feestje.

Koningsdag in het Vondelpark Beeld Koen van Weel/ANP
Koningsdag in het VondelparkBeeld Koen van Weel/ANP

West
Bij houtje-touwtjebar Bret, vlakbij station Sloterdijk, wordt al vanaf 07.00 uur gefeest bij Breakfast Club.

De populairste vrijmarkt van West is die op de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein.
In het Erasmuspark zijn exotische snacks te koop en er is een vrijmarkt voor kinderen.

Lunchtent Terrasmus organiseert net als voorgaande jaren een feestje. Hier is Spaanstalige pop te horen van de Latijns-Amerikaanse coverband Los Cascos.

Boven de Sloterplas wordt na zonsondergang vuurwerk afgestoken. Het strandje naast het Sloterparkbad is een goede plek om te kijken.

Oost
Bioscoop annex café-restaurant Studio/K op het Timorplein schuift de restaurantstoelen aan de kant, zodat kinderen uit de buurt overdekt hun spullen kunnen verkopen. Het reguliere filmprogramma gaat gewoon door.

Op de groenstrook van de Bredeweg is (kinder)theater met een knipoog te zien. Er zijn ­bewegende installaties, singer-songwriters en acrobaten op geïmproviseerde podia.

Ook in Park Frankendael en op de Middenweg ­zitten buurtbewoners voor de vrijmarkt op kleedjes. Aan de overkant van het water, bij Poesiat & Kater, is het Oranje Vrijstaat Festival. De brouwerij heeft een Amerikaanse rokerij ­geregeld voor naar verluidt de lekkerste worsten en hamburgers.

In de bocht van de Cruquiusweg zit sinds een halfjaar Bruut Brouwcafé. Op het terras wordt vandaag een feestje gebouwd.

Hoe komen we er?

AUTO
Bewoners van Centrum kunnen 's ochtends vroeg nog wel in hun auto stappen, maar vanaf 07.30 uur zijn grote delen van de binnenstad afgesloten. Grofweg gaat het om het gebied binnen centrumring S100, die Nassaukade, Stadhouderskade, ­Amstel en Valkenburgerstraat omvat. Houtmankade, Westerdoksdijk, De Ruijterkade en Piet Heinkade blijven wel toegankelijk voor verkeer.

P+R-locatie RAI en P+R Olympisch Stadion zijn gesloten, behalve voor vergunninghouders.

De gemeente gokt dat de binnenstad rond 23.00 uur weer met de auto is te bereiken. Het exacte tijdstip is afhankelijk van de eindtijd van evenementen, het vertrek van bezoekers en de schoonmaak van het gebied.

TRAM, BUS, METRO EN TREIN
Naar verwachting komen ongeveer 200.000 ­bezoekers met de trein naar Amsterdam. Om die drukte in goede banen te leiden, rijdt de NS volgens een andere dienstregeling.

Ook de trams en bussen rijden een aangepaste route. In de binnenstad rijdt geen enkele tram. Op Amsterdam Centraal stopt alleen tram 26. Overige tramlijnen rijden zoveel mogelijk volgens de ­zaterdagse dienstregeling. Dat geldt ook voor de GVB-bussen en de metro.

De stations RAI en Amsterdam Science Park zijn gesloten. Kijk voor meer informatie op de gvb.nl.

TAXI
De meeste taxistandplaatsen in de binnenstad, waar vrijmarkten worden gehouden, zijn gesloten. Op de taxistandplaats achter Centraal Station en op Stadhouderskade, Leidseplein, Museumbrug, Frederiksplein, Haarlemmerplein en Blauwbrug is wel een taxi te pakken.

Voor festivalgangers zijn tijdelijke taxistandplaatsen ingericht bij Oranjebloesem, Urban ­Music Festival en Loveland.

PONT
De gemeente waarschuwt voor drukte op de pont. Van en naar de NDSM-werf worden extra ponten ingezet. Die vertrekken vanaf Amsterdam Centraal en de Westerdoksdijk.

PLEZIERVAART
Net als voorgaande jaren geldt ook dit jaar weer een speciale vaarroute. Boten die langer zijn dan 10 meter zijn niet toegestaan op Zoutkeetsgracht, Westerdok, Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht, Singel, Rokin, Grimburgwal en Oudezijds Voorburgwal.

EXTRA HINDER
Vanwege festival Loveland op Sportpark Middenmeer is de Kruislaan van 10.00 tot 22.00 uur afgesloten. De Wembleylaan is alleen toegankelijk voor bewoners. Van morgen tot en met woensdag is alleen bestemmingsverkeer toegestaan op het Middenmeerpad, vanwege de afbouw van het evenemententerrein. Fietsers worden omgeleid via de Radioweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden