Plus

Een beetje weerbaarheid kweken kan geen kwaad

Mano Bouzamour (1991) publiceerde eind 2013 zijn succesvolle debuutroman De Belofte van Pisa. Elke zondag lees je hier zijn column uit Het Parool.

Mano Bouzamour. Beeld Wolff
Mano Bouzamour.Beeld Wolff

Van de week kreeg een besnorde voetbalexpert het zwaar te verduren na een uitspraak over Marokkaanse jongens die de sfeer in amateurclubs goed verzieken. Op alle sociale media ging men los: Johan Derksen heeft gelijk versus Derksen is een racist en hoort bij het kamp Wilders.

Een woordvoerder van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders eiste excuses. Op de website van het samenwerkingsverband staat: 'Het SMN behartigt de belangen van Marokkaanse Nederlanders op verschillende manieren. De belangrijkste kerntaken zijn beleidsbeïnvloeding door deelname aan overleg en pleitbezorging, netwerkvorming, projectontwikkeling en -uitvoering, en voorlichting.' Wat dat ook moge betekenen.

Aan tafel bij Pauw werden de degens gekruist. De woordvoerder van SMN speelde de woordvoerder namens de Marokkaanse gemeenschap, terwijl niemand van de Marokkaanse gemeenschap daarom heeft gevraagd: "Uw belangrijkste argument: 'Het is nou eenmaal onze traditie dat we in onze blote kont douchen.'

De laatste jaren is dat niet zo. Ik kom net van het voetbalveld, ik heb het aan mijn spelers gevraagd en die lagen helemaal dubbel. Die zeiden: 'Je moet die Derksen toch niet zo serieus nemen.'"

Derksen, met een serieuze blik: "Er zijn heel veel Marokkaanse spelers die niet in hun blote kont douchen."

De woordvoerder namens de Marokkaanse gemeenschap, terwijl niemand van de Marokkaanse gemeenschap daarom heeft gevraagd: "Bijna geen Nederlandse voetballer doucht meer in zijn blote kont. Dat is iets van de jaren zestig."

Pauw: "Ik geloof niet dat dat de kwestie is."

En zo ging het nog even door.

Waar ik een onbedaarlijke hekel aan heb, is dat elke vorm van kritiek ogenblikkelijk wordt opgevat als aanval op de Marokkaanse gemeenschap. 'Derksen schiet jongensdromen aan gruzelementen.' Las ik ergens. Complete nonsens. Alsof zo'n voetballend ventje zich laat ontmoedigen door Derksen.

SMN, hoe goed ze het daar ook bedoelen, en soortgelijke organisaties waarvan de woordvoerder als een verongelijkte scheidsrechter optreedt wanneer de Marokkanen weer worden aangevallen, moeten worden opge-doekt. Ze bevorderen het integratieproces niet.

Integendeel. De gemeenschap die zo'n woordvoerder pretendeert te verdedigen, is er niet bij gebaat om bij elk punt van kritiek, terecht of onterecht, meteen in aanvalspositie te staan. Dat werkt niet, heeft nooit gewerkt en zal nooit werken. Een beetje weerbaarheid kweken kan geen kwaad.

Zo'n samenwerkingsverband zorgt juist voor vergroting van de spagaat tussen de culturen. Juist door dat soort organisaties wordt onbewust het wij-tegen-zijgevoel versterkt. En dat is precies waarom het elke keer misgaat. Marokkanen die alleen maar voor Marokkanen opkomen, Hollanders die alleen maar voor Hollanders opkomen, zíj zijn de vaandeldragers van racisme en discriminatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden