Thuiseten
Een beetje spelen tijdens het koken
De meeste mensen hebben meer in huis dan ze denken. Dat geldt niet alleen voor verhalen, maar ook voor ingrediënten in de koelkast en keukenkastjes.
Alles draait om verhalen, zegt Karin Groet. Ze maakt spelletjes waarbij deelnemers elkaar naar aanleiding van vragen verhalen vertellen. Het begon op een oudejaarsavond met een tafel vol mensen. Karin had een soort ganzenbord gemaakt dat als een slang tussen de borden en glazen doorliep. De deelnemers kregen vragen over het voorgaande jaar. Wat heb je gemaakt? Wat liep niet helemaal gesmeerd? Welke films heb je gezien?'
Er kwamen toch een verhalen los. Zelfs huisgenoten vertelden dingen die Karin nooit eerder gehoord had. Sindsdien heeft Karin een hele serie verhalenspellen verzonnen en gespeeld. Altijd ontstaat er een vonk die een vuurtje wordt. Ze zijn niet therapeutisch bedoeld, maar werken soms wel zo. Ze hoeven niet per se te worden uitgespeeld. Soms is het na drie vragen ineens twee uur in de nacht.
Terloopser
Zo bijzonder zijn haar vragen overigens niet. Ze zijn zo gewoon dat het best lastig is ze te verzinnen. Van vragen naar het allerbeste boek dat je ooit gelezen hebt, slaan mensen vaak dicht. Ze moeten veel terloopser worden gesteld, weet Karin inmiddels. Een vraag als 'Wat zit er voor handigs in je zakken?' of 'Wat was vandaag een leuk moment?' levert betere verhalen op dan: 'Hoe was het op school?'
Na een Oud-en-Nieuwspel ontwikkelde ze het Geluksspel en het Keukenspel, dat zelfs tijdens het koken gespeeld kan worden. Eten, dat is zo'n rijk thema. Daar zit alles in: troost, lust, familie, vriendschap, feest, verdriet en ga zo maar door. Mensen zeggen wel eens: ik heb helemaal niks met eten. En dan komen er toch een verhalen!
Laatst vertelde iemand Karin dat ze nooit voor zichzelf kookte, omdat ze bij een glaasje wijn alle boodschappen al pleegt op te eten. Dat is toch mooi? Een ander vertelde over de nasi van zijn vader, een verhaal dat overging in een heel ander verhaal over het Indische kamp waar hij woonde. Karin wil maar zeggen: echt iedereen zit bomvol verhalen.
Intussen maakt ze een wel zeer bijpassend gerecht. Bodemschatten. Het is een uniek recept, waarbij je helemaal zelf mag weten welke ingrediënten je gebruikt. De enige voorwaarde is dat je ze in huis hebt.
De meeste mensen hebben meer in huis dan ze denken, weet Karin. Niet alleen verhalen dus, maar ook allerlei dingen onderin de koelkast en achterin de keukenkastjes.
Karin Groet (54)
ontwikkelaar van spellen www.verhalenspel.nl
Waar Govert Flinckstraat
Wat Bodemschatten
Ingrediënten
2 koppen havermout (fijne havervlokken),
1 kop geraspte kaas, 2 eieren, beetje water, 1 ui (of prei) fijngesneden, sojasaus (of zout), sambal (of peper).
Aan te vullen met bv: allerlei groente, gehakte knoflook, geraspte citroenschil, geraspte gember, gehakte noten, rode peper, zaden, pitten, verse kruiden zoals tijm, peterselie, selderij en specerijen zoals bijvoorbeeld kerrie.
Meng de ingrediënten in een kom. Voeg, als het te droog lijkt, wat water toe. Maak er kleine burgertjes van. Laat je niet afschrikken door de wat korrelige massa. Het komt helemaal goed tijdens het bakken. Laat de olie heet worden in koekenpan. Zet het vuur dan zacht. Leg de bodemschatten voorzichtig in de pan. Druk ze een beetje plat. Schudt de pan zo nu en dan zodat ze niet aan de bodem vastplakken. Bak de bodemschatten tot ze mooi bruin en superkroki zijn.