'Een autovrije binnenstad op drukke dagen is onverstandig'

De binnenstad afsluiten voor auto's op drukke dagen is niet verstandig. Volgens wethouder Pieter Litjens (verkeer) belemmert een voorstel van GroenLinks en D66 hiertoe de doorstroming van de stad. 'De stad moet bereikbaar blijven voor auto's.'

Verkeersdrukte bij het Waterlooplein. Beeld Roï Shiratski
Verkeersdrukte bij het Waterlooplein.Beeld Roï Shiratski

De wethouder gaat wel op korte termijn in gesprek met vervoersbedrijf GVB en aanbieders van routeplanners als TomTom en Google. Dat zei hij woensdag tijdens een vergadering van de commissie Infrastuctuur en Duurzaamheid. 'Zij kunnen auto's op extreem drukke dagen doorverwijzen naar P&R-plekken aan de rand van de stad.'

Litjens opperde woensdag dergelijke drukke dagen te bestempelen als verkeerstechnisch ingewikkeld. Het probleem is dat bezoekers van buiten de stad vaak hartje centrum rijden waar ze dan vast komen te staan. Routeplanners kunnen mensen automatisch buiten het centrum laten rijden.

Vertragingen
Het was tussen kerst en oud en nieuw extreem druk in de binnenstad. Voor het CS stond het volledig vast en er waren wachttijden van anderhalf uur voor de Bijenkorfparkeergarage. Het GVB zette verkeersregelaars in, maar voor hen was het onbegonnen werk. Trams en bussen kampten hierdoor met behoorlijke vertragingen.

'Hoe voorkomen we dat in 2016 opnieuw verkeerschaos ontstaat', vroeg raadslid Jan-Bert Vroege zich woensdag af. 'Wij roepen de wethouder op om voor met name Pasen, Pinksteren en Kerst in 2016 maatregelen te nemen om dergelijke situaties te voorkomen. Daarbij kun je denken aan de inzet van meer verkeersregelaars, informatieborden, maar ook - indien nodig - het deels afsluiten van de binnenstad voor auto's,' aldus Vroege.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden