Festival

Een Amsterdams festival was zelden gemoedelijker dan Mystic Garden

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. Deze week: Mystic Garden in het Sloterpark.

Maarten van Dun
null Beeld
Beeld

Mensen
Zijn de ook in Het Parool veelbesproken hipsters massaal naar Mystic Garden aan de Sloterplas gekomen? Nou, nee. Waar er op veel andere festivals een voortdurende optocht is van extravagant geklede mooie, jonge Amsterdammers met trendsettende kapsels, is Mystic Garden geen festival waar uiterlijk vertoon prioriteit heeft.

Komt het doordat veel bezoekers uit de regio komen? Is misschien het imago van Mystic Garden, dat voor de derde keer wordt georganiseerd, nog niet helemaal uitgekristalliseerd? Hoe dan ook, het publiek dat danst, drinkt en lummelt op de zitzakken ziet er goed uit, maar weinig outfits leiden tot opgetrokken wenkbrauwen. Is dat erg? Helemaal niet: zelden was de sfeer op een Amsterdams festival gemoedelijker en meer ongedwongen dan bij dit festival aan de Sloterplas.

Aankleding
Dat de bezoekers geen flamboyant collectief vormen betekent niet dat Mystic Garden er gewoontjes uitziet. De aankleding van het bosrijke gedeelte van het Sloterpark is werkelijk prachtig: door de kunstig verlichte bomen fladderen gebodypainte bosnimfen, onder kleurige banieren en lampions kan aan waterpijpen worden gelurkt en een ballenbak voor volwassenen leidt naar een secret stage aan het water, waar in houtgestookte bubbelbaden geluisterd kan worden naar funky deuntjes vanaf een piepklein podium.

Zelden zal de liefhebber van elektronische muziek op een idyllischer locatie een biertje hebben gedronken en hebben geconstateerd dat het leven goed was.

De verschillende podia (waarvan twee overdekt) zijn genesteld op kleine open veldjes in het bos, waardoor zelfs de mainstage intiem voelt: Mystic Garden oogt geen moment massaal, met uitzondering van de entree dan misschien. Door problemen met de ticketscanapparaten is de rij rond een uur of drie honderden meters lang. Een minpuntje, maar tot woedende reacties van ongedurige festivalgangers leidt het niet. Ook hier overheerst de gemoedelijkheid.

Eten en drinken
Mystic Garden wordt gesponsord door biermerk Warsteiner, dat bezig is aan een offensief om de harten van de festivalganger te veroveren. De Duitse brouwer gaat partnerships aan met Amsterdamse festivals en het moet gezegd: de Duitse gründlichkeit lijkt een perfecte match met de Amsterdamse zin in gezelligheid. De barjongens en -meisjes staan met stropdas en in hagelwit overhemd achter de toog, als ouderwetse kasteleins. Ze zijn ook nog eens vrolijk en tappen perfecte biertjes. Wat een verschil met de halfgevulde bekertjes doodgeslagen pils die je doorgaans op een festival krijgt toegeschoven.

Alleen de prijs is stevig: een biertje voor 2,70 is toch niet goedkoop te noemen. Of, zoals een jongeman bij de muntjes het verwoordt: 'We kunnen het allemaal wel betalen natuurlijk, maar het gaat om het principe.'

Over het eten is weinig op te merken. Er is pizza, er is friet en er zijn hamburgers. Frozen Yoghurt toe en hup, terug naar het dansveld.

Muziek
Mystic Garden pretendeert niet het festival te zijn dat met een exclusieve line-up vol wereldwijd bekende dj's onmisbaar is in de agenda's van aficionado's van de elektronische muziek. Internationale acts als Rodriguez jr., Uto Karem en Henry Saiz leiden bij de fans zeker tot opwinding, maar de indruk overheerst dat de meeste festivalgangers hun plek op het terrein toch vooral op het gehoor kiezen, en niet aan de hand van het programmaboekje.

De muziek die over de Sloterplas klinkt is relatief melodieus en dansbaar, wat de gezelligheid zeer ten goede komt. Natuurlijk, de bas staat vol open en bij sommige stages klinkt de techno harder dan bij de andere, maar vergeleken met de hardere festivals in Amsterdam is Mystic Garden ook muzikaal makkelijk te pruimen.

Algemeen oordeel
De schitterend aankleding maakt het sprookjesbos van Mystic Garden tot een geheime hedonistische binnentuin, waar de positieve energie van de vrolijke bezoekers aanstekelijk werkt. Is Mystic Garden het festival waar Amsterdam niet zonder kan? Dat niet, maar het festival is pretentieloos en sympathiek. Het publiek geniet ongecompliceerd. De sfeer is gemoedelijk, iedereen is vrolijk en de omgeving is prachtig. Je kan een zaterdag in Amsterdam slechter besteden.

null Beeld Tim Krap
Beeld Tim Krap
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden