‘Een ambassadeur vrouwenrechten is wel degelijk nodig’

Vrouwen demonstreerden op 9 maart in Amsterdam voor rechten die nog lang niet overal vanzelfsprekend zijn.Beeld ANP

Geen twijfel: vrouwenrechten zijn mensenrechten, betoogt Mette Gonggrijp in reactie op een eerder opiniestuk. Toch is een ambassadeur vrouwenrechten nodig, vindt ze.

Een ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid, waarom heeft Nederland die nodig? In Het Parool werd deze vraag gesteld door Diederick van den Ende en Karin van der Velde. Zijn vrouwenrechten geen mensenrechten? Wat is er mis met de ambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid die we eerst hadden?

Om de belangrijkste vraag meteen te beantwoorden: vrouwenrechten zijn mensenrechten. Helaas zijn gelijke rechten voor mannen en vrouwen nog lang niet overal gemeengoed.

Als land hebben wij ons gecommitteerd aan de 17 Sustainable Development Goals, de SDG’s, om in 2030 tot een betere wereld te komen. Een van die duurzaamheidsdoelen, nummer 5, richt zich specifiek op gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.

Wereldwijd moeten vrouwen in 2030 evenveel kansen krijgen als mannen. Om mee te beslissen binnen de politiek, om economische zelfstandigheid te verkrijgen, om in het sociale en openbare leven dezelfde autonomie te hebben als ieder ander. Daarvoor moeten vrouwen en meisjes gelijke rechten hebben op alle terreinen. Ook op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid.

De SDG’s zijn de basis van ons beleid. Daarbij zijn vrouwenrechten, gendergelijkheid en empowerment de rode draad. Zo’n brede focus doet recht aan het belang en omvang van dit thema waar seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) onderdeel van zijn.

Geen loze kreet

Vorige zomer ben ik aangetreden als directeur sociale ontwikkeling en sinds twee maanden vervul ik de nieuwe functie van ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid, die dus voortkomt uit van de functie van ambassadeur seksuele en reproductieve gezondheid.

Met deze benoeming onderstreept minister Kaag haar prioriteit voor het realiseren van vrouwenrechten, gendergelijkheid en keuzevrijheid (SRGR) in haar beleid. Door de aandacht binnen dit thema breder te maken dan alleen SRGR/hiv-aids, geeft Nederland juist extra focus op de positie van vrouwen. Die bredere agenda van vrouwenrechten en gendergelijkheid is onlosmakelijk verbonden en bepalend voor SRGR, maar biedt veel mogelijkheden om ook op andere onderwerpen in te zetten.

De ambassadeur vrouwenrechten en gendergelijkheid staat, zoals de naam aangeeft, voor bevordering van vrouwenrechten en gendergelijkheid in het Nederlandse beleid, zowel binnen de landsgrenzen als daarbuiten. Het is mijn taak te zorgen dat dit geen loze kreet is, maar een hard agendapunt aan elke vergadertafel die ertoe doet, zowel nationaal als internationaal.

Zo ben ik op 8 maart op het Feminist Festival in Amsterdam geweest en heb ik aansluitend in bijeenkomsten van de VN-commissie voor vrouwenrechten CSW gedebatteerd over deelname van vrouwen aan vredesprocessen in de Veiligheidsraad van de VN. Om te zorgen dat de stem van vrouwen en meisjes wordt meegenomen in politieke consultaties over conflict­preventie en vredesbesprekingen.

Keuzevrijheid

Vrouwenrechten en gendergelijkheid zijn mensenrechten. Seksuele en reproductieve gezondheid maken daar deel van uit. In Nederland zijn we op dat vlak een stuk verder dan in sommige andere landen, maar dat wil niet zeggen dat er hier geen werk meer te verzetten valt. We moeten niet alleen kijken naar de positie van vrouwen zelf maar ook, of misschien vooral, naar de beeldvorming daarover in de samenleving.

Voor het uitdragen en uitvoeren van het Nederlandse beleid voor vrouwenrechten en gendergelijkheid inclusief keuzevrijheid zijn alle ambassadeurs en medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk. De ervaring leert dat binnen het bredere buitenland- en mensenrechtenbeleid, vrouwenrechten en gendergelijkheid extra aandacht, prioriteit en zichtbaarheid vergen. Ze hebben dus een eigen ambassadeur nodig.

Vrouwenrechten zijn universeel, maar de mate en vorm waarin ze onder druk staan, is nu eenmaal niet overal hetzelfde. De aanstelling van een Ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid is de ultieme erkenning van dat probleem. Het toont hoe gefocust Nederland is om daar verandering in aan te brengen.

Mette Gonggrijp

Directeur sociale ontwik­keling en ambassadeur vrouwenrechten en gender­gelijkheid bij het minis­terie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden