Opinie

‘Een aardgasvrij Amsterdam in 2040 kost miljarden; wie betaalt dat?’

Een aardgasvrij Amsterdam in 2040 kost 27 miljard meer dan op aardgas aangesloten blijven. Volgens FvD-raadslid Kevin Kreuger gaat het om een miljardenroof.

Aardgas is relatief schoon en daarmee juist een transitiebrandstof, schrijft Kevin Kreuger.Beeld ANP XTRA

Maar liefst 65 miljard euro. Dat is wat ‘Amsterdam Aardgasvrij 2040’ kost. Dat bleek uit cijfers van CE Delft, dat het onderzoek naar de kosten van het plan in opdracht van de Gemeente Amsterdam uitvoerde.

Een rekening van 65 miljard, bovenop de toch al kwistige uitgaven van de gemeente Amsterdam. Het had een hoop reacties moeten losmaken vorige week (toen in de raad vragen werden gesteld wat het Amsterdam kost om tien jaar eerder van het aardgas te gaan dan de rest van Nederland; de gemeente verwees naar het rapport van CE Delft, red.), maar er gebeurde eigenlijk vrijwel niets. Niemand stelde er vragen over, geen journalist klom in de pen en in geen enkel televisieprogramma lag het onderwerp op tafel. Terwijl Amsterdam aan de vooravond staat van de kostbaarste operatie die onze stad ooit heeft gekend. 

65 miljard. Dat is 21 keer het fiasco van de Noord-Zuidlijn. En niemand die er wat van zegt. Ook de VVD, een partij die altijd claimt een gezond financieel beleid te willen voeren, durft de totaalbedragen niet te tackelen. Want ook zij weten: 21 keer de Noord/Zuidlijn, dat kunnen we niet verkopen aan de kiezer, die het wel moet betalen. 

Hogere lasten

Het overwegend linkse college, bestaande uit GroenLinks, PvdA, D66 en SP, heeft beloofd de lage en middeninkomens te willen ontzien als het gaat om de kosten die gepaard gaan met deze energietransitie. Zij zouden niet in hun portemonnee geraakt moeten worden. 

Maar hoe geloofwaardig is dat? De lage en middeninkomens vormen 72 procent van de Amsterdamse bevolking. Kunnen zij echt allemaal worden ontzien als het om een rekening van deze orde van grootte gaat? Ik weet wel zeker van niet. En zelfs als het Rijk bijlegt op de rekening gaan onze lasten flink omhoog, want ook het Rijk geeft belastinggeld uit. De rekening komt linksom of rechtsom bij de burger terecht. Het wordt tijd dat we daar eerlijk over gaan zijn.

Het meest trieste is misschien nog wel dat deze investering van 65 miljard euro in een aardgasvrije stad in de praktijk niet eens zal bijdragen aan het uiteindelijke doel: het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo worden er op dit moment, onder het toeziend oog van GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck, miljoenen geïnvesteerd in een biomassacentrale bij de eerder bijna failliete afvalverwerker AEB. Daar zullen in de toekomst op grote schaal bomen worden verbrand om Amsterdamse huishoudens van warmte te voorzien. Deze houtstook is op papier weliswaar CO2-neutraal, maar leidt in de praktijk juist tot een hogere CO2-uitstoot dan de verbranding van aardgas. Aardgas is relatief schoon en daarmee juist een transitiebrandstof. 

En doorgaan met aardgas is natuurlijk ook niet gratis, maar – volgens het onderzoek van CE Delft – voor Amsterdam wél 27 miljard euro goedkoper. Het is een bizar gevolg van de door de bestuurders- en consultantsklasse zo gewenste ‘energietransitie’: we kiezen de duurste scenario’s, die ook nog eens het minst efficiënt zijn qua uitstootbesparing.

Wie betaalt?

Wat Forum voor Democratie betreft is het nu tijd om een echt debat te voeren over de kosten van de aardgasvrijscenario’s. Amsterdam Aardgasvrij: het bekt lekker, maar tegen welke prijs? Wie betaalt het? En kúnnen we het eigenlijk wel betalen? 

Die vragen legt FvD woensdag 22 april voor aan alle partijen van de gemeenteraad, van GroenLinks tot en met de VVD. Durven zij het aan om zich in een debat te verantwoorden voor hun peperdure en onwerkbare keuzes, of mag de Amsterdammer zonder meer de rekening betalen van deze stille miljardenroof?

Kevin Kreuger is raadslid van Forum voor Democratie (FvD).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden