Een a'tje minder

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Nog even over die afwaardering door Standard & Poor's van vorige week. Natuurlijk is het krankjorum dat we deze keurmeesters nog serieus nemen. Geld verdienen aan gunstige oordelen en dus eindeloos ja-stickers plakken op rotte hypotheekproducten om daar pakweg de helft van je omzet uit te halen. En als het dan even later gore leugens blijken, je verdedigen met de rotsmoes dat een rating 'maar een mening is'. Zoals hun bestuursvoorzitters tijdens de vele Amerikaanse hoorzittingen direct na de crisis niet moe werden te herhalen. Zie de documentaire Inside job.

En natuurlijk maakt een a'tje meer of minder op de obligatiemarkten geen flikker uit. Zoals ik na het mislukken van het Catshuisakkoord in april 2012 schreef: 'door minder aanbod en meer vraag zal de grens tussen veilig en onveilig schatkistpapier naar beneden schuiven: als AA+ het nieuwe AAA is, is A+ het nieuwe AA+. Zie de VS. Zie de Rabobank. Met een a'tje minder behoort Nederlands schuldpapier dus nog altijd tot het veiligste ter wereld. En is de vrees voor sterk oplopende rente dus pure bangmakerij.'

En natuurlijk was het rapport van Standard & Poor's over de Nederlandse economie pure bagger, zoals Bas Jacobs terecht constateerde. Als je schrijft dat wegvallende binnenlandse bestedingen door een gespatte huizenzeepbel het kernprobleem van de Nederlandse economie is, kun je niet tegelijkertijd schrijven dat je voldoende vertrouwen in de toekomst hebt doordat het kabinet onverdroten doorgaat met het uitzuigen van Nederlandse huishoudens. Als je dat doet, heb je er net zo weinig van begrepen als DNB, CPB, de Europese Commissie en het kabinet zelf.

Maar dat laat onverlet dat de afwaardering een grote blamage is. En niet alleen omdat behoud van de drie a'tjes onder Rutte 1 de stok was waarmee het beest van de PVV tijdens de zes weken van het Catshuisoverleg moest worden getemd. Maar ook omdat het rapport van Standard & Poor's ongekend somber is over de toekomstige prestaties van de Nederlandse economie. Standard & Poor's verwacht namelijk dat Nederland pas in 2017 weer op het economische welvaartspeil van 2008 zit.

En dat moet u toch echt even tot u laten doordringen. Want daarmee laat Nederland niet alleen de rest van de eurozone voorgaan - zelfs erkende brekebenen als Griekenland en Portugal groeien op dit moment harder. Daarmee duurt deze crisis ook nog eens langer dan die van de jaren dertig. Toen koste het zes jaar om terug te keren op het niveau van 1929. Nu acht.

Hoe lang pikt u het nog?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden