PlusKlapstoel

Eelco Bosch van Rosenthal: 'Het is prettig werken in chaos'

Eelco Bosch van Rosenthal (1976) is journalist. Hij was vijf jaar correspondent in Washington. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen maakte hij voor de VPRO de serie Droomland Amerika.

null Beeld Harmen De Jong
Beeld Harmen De Jong

Bunschoten

"Volgens mij het meest christelijke dorp van Nederland. Ik kan me niets van die tijd herinneren, want ik was een paar maanden oud toen we alweer vertrokken. Wij hadden daar weinig te zoeken, want ik kom uit een zwaar atheïstisch gezin. Zelf ben ik ook vrij overtuigd atheïst, het lijkt me dat de bewijslast aan de andere kant ligt."

Peize

"Een klein dorpje onder Groningen waar ik opgroeide, met als belangrijkste wapenfeit dat Harmen Siezen er vandaan komt. Zijn vader was er dominee. Mijn wortels liggen in Groningen, maar Amsterdam is thuis."

"Toen ik hier kwam, moest ik wel een beetje lachen om de ­manier waarop Amsterdammers zichzelf zien: als het centrum van de wereld. ­Terwijl ik, met het studentenleven in Groningen achter de rug, amper een kroeg kon vinden die doordeweeks na 01.00 uur nog open was."

"Ik vind het een heerlijke stad, maar het ontbreekt Amsterdammers nog weleens aan wat zelfspot of relativeringsvermogen. Het is toch een wereldstad op Madurodam­formaat, laten we eerlijk zijn."

Legokampioen

"Dat is een heel tragisch verhaal, dus daar schiet je misschien wel van vol. Toen ik een jaar of tien was, mocht ik als kampioen van Groningen deelnemen aan de landelijke finale van de legokampioenschappen in Ponypark Slagharen."

"Ik was met mijn enkel tussen de spaken van een fiets gekomen, waardoor ik tijdens de finale in een rolstoel zat en ik niet goed bij de steentjes kon. Moest ik mijn concurrenten vragen om dingen aan te geven, maar die dachten natuurlijk: fuck it. Wat een droevig verhaal, hè? Ik denk niet dat dit de krant gaat halen."

Ronald Reagan

"Mijn profielfoto op Twitter, ja. Je ziet Reagan in het gangpad van de Air Force One, terwijl hij onderweg is naar een verkiezingsbijeenkomst in Iowa. Ik vind die foto van hem gewoon ontzettend geestig. Boven draagt hij gewoon een overhemd, maar eronder een enorm onflatteuze, hoogopgetrokken joggingbroek. Kijk dan, dat is toch een heel goede broek? Sexy."

"Reagan had sowieso altijd iets aangenaam kneuterigs. Toch staat hij vooral voor mijn fascinatie voor de Amerikaanse politiek. Als je kijkt waar het de laatste decennia is misgegaan, is dat bij Reagan. Hij heeft met zijn belastingpolitiek iets in gang gezet dat desastreus is geweest voor Amerika. Op het moment is de inkomenskloof groter dan ooit. Dat is bij hem begonnen."

Haïti

"Heftig. Ook omdat ik aan het herstellen was van een operatie aan mijn blindedarm. Schrijf dat maar niet op, hoor. Er gingen daar tienduizenden mensen dood en ik klaag over een pijntje, maar het was niet de beste start die ik kon ­maken, want het was twee weken lang op drie uur slaap per nacht verslag doen vanuit het rampgebied, en ik had daarvoor zelden te maken gehad met lijken."

"Het was vreselijk wat daar gebeurde, maar als journalistieke klus was het - en dat klinkt zo cru - heel bijzonder. Het is prettig werken in chaos. Je krijgt er heel veel adrenaline van en blijft maar gaan. Het zijn omstandigheden waar al je zintuigen helemaal opengaan."

Diplomaat

"Ik heb een paar maanden op de Nederlandse ambassade gewerkt in Washington, maar ik had al snel door dat je als journalist het bizarre excuus hebt waardoor iedereen je in zijn woonkamer binnenlaat en je de meest impertinente vragen kunt stellen zonder een knal voor je kop te krijgen. Ik denk ook niet dat ik ­diplomatiek genoeg ben voor de diplomatie."

Trace Adkins

"Ah nee, countrymuziek! Er zijn twee dingen die ik nooit heb leren waarderen tijdens mijn verblijf in Amerika: american football en countrymuziek. Helaas bediende mijn producer vaak de auto­radio. Het ligt er te dik bovenop."

"Al houd ik wel van Hazes, en dat is ook behoorlijk sentimentele muziek. Maar in countrymuziek zingen ze over een kip die doodgaat, who cares! Wat zeggen ze ook alweer over country? Dat als je het omgekeerd afspeelt, de hond weer gaat leven, je vrouw weer terugkomt en je je truck weer terugkrijgt."

Droomland

"Het is een titel met een dubbele lading. Het is geen fanprogramma in acht delen over Amerika. De verkiezingen zorgen dat politici het land nog meer ophemelen dan ze normaal al doen. Maar tegelijkertijd, als je naar Trump luistert, schetst hij een gitzwart beeld van het land. Dat is bepaald geen droomland. Het centrale thema is dus: bestaat de Amerikaanse droom nog?"

Eva Jinek

"Ja, die heeft ook een serie gemaakt over Amerika, maar met een veel persoonlijkere insteek, omdat zij er natuurlijk geboren is. Er is geen strijd qua kijkcijfers. Maar geloof het of niet, ik ben niet zo'n kijkcijferfetisjist. Dat is iets voor zender- en omroepbazen. Ik geloof wel dat we ­tegenover Heel Holland bakt zitten, dus tja..."

Nipkowschijf

"Die is tot nu toe aan mij voorbijgegaan, maar ik denk dat er nog nooit iemand aan een programma is begonnen met de gedachte de Nipkowschijf ermee te winnen. Ik wilde, met regisseur Hans Pool, vooral iets moois maken en hoop dat mensen na het zien van de serie denken: ik dacht dat ik Amerika goed kende, maar ik heb toch iets opgestoken. Die ­legotitel is denk ik het eerste en laatste wat ik heb gewonnen."

De Clintons

"Puur gebaseerd op cv is zij de meest geschikte presidentskandidaat, maar de keuze is niet enorm luxe. Ze is een zwakke kandidaat, geen sterke campagnevoerder en niet iemand om van te houden. Zij bestaat bij de gratie van Donald Trump. Het is jammer dat er niet een ­jongere en minder besmette kandidaat is om op te stemmen."

"Hillary zal niet snel haar nek uitsteken. Ze hobbelt heel erg achter de opiniepeilingen en focusgroepen aan. Ze neemt pas een standpunt in als duidelijk is dat het voldoende door de publieke opinie wordt gedeeld. In die zin is ze een te voorzichtige politicus."

"Maar wat Hillary met Bill gemeen heeft, is een neiging tot roekeloos opereren. Die Lewinsky-affaire had hem natuurlijk nooit mogen gebeuren. Dat is uiteindelijk een gebrek aan discipline. Voor die e-mailcontroverse met Hillary geldt hetzelfde. Tegelijkertijd: de eerste vrouwelijke president zou natuurlijk geweldig zijn. Het is in Nederland nog nooit gelukt."

Eelco Bosch van Rosenthal Beeld Harmen de Jong
Eelco Bosch van RosenthalBeeld Harmen de Jong

Trump

"Ik dacht en denk nog steeds dat hij besloot mee te doen bij wijze van businessproject. Hij wil ook geen president zijn, denk ik. Dan zal hij zijn imperium uit handen moeten geven en als president verdien je niet zo veel. Het Witte Huis gaat hem dus geld kosten. Ik denk alleen dat hij nog minder graag wil verliezen."

"Hij is de meest onserieuze kandidaat die zich in de moderne geschiedenis heeft gemeld voor het presidentschap. Iemand die zo veel leugens heeft verspreid, zo acrobatisch met feiten omgaat en zichzelf zo vaak tegenspreekt."

"Hij kan een rode stropdas dragen en toch de hele dag volhouden dat die blauw is, en dan geeft hij aan het einde van de dag de ­media de schuld dat er gezegd wordt dat ie rood is. Toch is hij voor kiezers een blanco vel waarop ze projecteren wat ze willen zien. Dat heeft iets tragisch."

House Of Cards

"Dat is natuurlijk gigantisch uit de bocht gevlogen na een paar seizoenen. Ik vond het net als iedereen zeer vermakelijk, maar er klopt geen bal van. Tenminste, wat er klopt, is de snelheid waarmee idealen in de Washingtonse politiek doorgaans sneuvelen, maar in House Of Cards heb je helemaal geen idealistische politici en die bestaan heus wel."

"Washington is wel een door en door corrupte stad. Dat verklaart ook het succes van Trump en Bernie Sanders. In de laatste aflevering van de serie gaat het daar ook over. De politiek vestigt de aandacht op de lobbygroepen en bedrijven die het geld hebben. De belangen van de Amerikanen worden niet meer goed vertegenwoordigd in Washington. Dat is een feit."

Jon Stewart

"Zonde dat hij er niet bij is. Hij wordt enorm gemist en hij zal het zelf ook wel missen. Het niveau van zijn The Daily Show is nog geëvenaard. Anderen, zoals Stephen Colbert, zijn ook grappig, maar er is niemand die zo goed de hypocrisie van politici en de media kan blootleggen als Jon Stewart."

"Ik ben een enorme liefhebber van het genre. Je hebt in Nederland nu Zondag met Lubach, dat in de buurt komt, maar toch lijkt de Nederlandse politiek te knullig voor een goede satirische invulling. Of ik mee zou willen werken? Ja hoor, Arjen mag me altijd bellen."

Erik Jan Harmens

"O jee, wat vervelend, die ken ik niet, maar Ilja Leonard Pfeijffer wel. Ik kan mooie poëzie waarderen, maar zelf blijft het bij de jaarlijkse sinterklaasgedichtjes. Ik zou vaker een dichtbundel moeten ­lezen, want ik kom vaak al niet toe aan het lezen van romans. Dan is een gedicht een stuk behapbaarder."

Droomland Amerika is vanaf zondag 11 september te zien om 20.15 uur op NPO 2 en online op vpro.nl/amerika.

Schrijver Erik Jan Harmens, Jan de Bie van het Jordaanfestival en operaregisseur Corina van Eijk zaten in de afgelopen weken op de Klapstoel. Lees hier de interviews.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden