PlusTen slotte

Eefje Brugman (1968-2017) deed alles met liefde

Eefje Brugman had wat je noemt een passie voor (duurzaam) eten. De oprichter van De Krat overleed vorige week onverwachts.

Vera Spaans
Eefje Brugman, oprichter van maaltijdbox De Krat. Beeld Jolien Jong
Eefje Brugman, oprichter van maaltijdbox De Krat.Beeld Jolien Jong

Toen ze klein was, hielp Eefje Brugman haar moeder in de keuken. Terwijl zij in de pannen stond te kijken, ging haar tweelingzus Baukje de tafel dekken. "Dat was onze verhouding, toen al," zegt Baukje Brugman.

Later was dat niet anders: waar Eefje Brugman, oprichter van De Krat, het ene na het andere bijzondere ingrediënt probeerde te combineren in nieuwe recepten, kreeg haar zus van haar vooral het advies: "Hier Bauk, dit moet je ook eens doen, dit is heel makkelijk."

Bladenmaker Marie Nanette Schaepman, al 29 jaar een heel goede vriendin, heeft hetzelfde. "Ik heb het kookboek gekocht dat Eefje dit jaar heeft uitgebracht. Als opdracht staat erin: 'Op pagina zo-en-zoveel staat iets met tomaat.' Dat is het enige wat ik kan."

Vorige week vrijdag overleed Eefje Brugman, 49 jaar oud, getrouwd en moeder van twee kinderen, plotseling aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ze werd vooral bekend door haar bedrijf De Krat, een duurzame maaltijdbox die in 2010 begon in de Amsterdamse Watergraafsmeer, maar inmiddels door heel Nederland wordt verspreid.

'Mamma Eefje'
"Het was een idee van een vriend," zegt haar zus. "Die zei tegen Eefje en een andere vriend: zo'n maaltijdbox zouden we ook in Nederland moeten hebben. Eef heeft dat opgepakt, en niet veel later is ze zelf De Krat geworden."

Wat ze ook deed, ze deed het met liefde, zegt Schaepman. "Ook het ondernemerschap." Waar zij met haar andere dispuutgenoten de zaterdagmiddagen in een hoekbank bij café Daalder op de Lindengracht hing, ging Brugman naar de markt om ­goede spullen te halen om 's avonds uitgebreid voor hen te koken. "Daar maakten wij dankbaar misbruik van."

Goede producten, goed en intelligent omgaan met de wereld - het heeft er altijd in gezeten. Dat De Krat duurzaam zou worden, stond direct vast. "No doubt about it," zegt haar zus. Als je supermarktspullen gaat rondbrengen, ben je dat kwijt."

De liefde voor eten groeide toen Brugman werd gevraagd om in 2003 bij restaurant Fifteen de kansarme jongeren te begeleiden die in de keuken werden opgeleid tot kok. "Toen is ze meer gaan koken, dingen gaan uitproberen."

'Mamma Eefje', zoals de jongeren haar noemden, heeft via de stichting Kookdroom rond 250 jongeren aan een baan geholpen.

Zo veel recepten
Met schrijfster Eva Posthuma de Boer deelde Brugman een passie voor eten. Zij schetst een beeld van vakanties in Frankrijk, met 'miljarden geplukte bramen', tachtig jampotten en een taart. "We konden uren aan de keukentafel zitten praten," zegt ze.

"Ze had zo veel recepten in haar hoofd, zo veel bijzondere ideeën." Brugman was een kritische tegenlezer - niet verbazend voor iemand die een opschrijfboekje bijhield met de titel Spreekmoorden en Verzegdes.

Met de vriendinnen van nu voetbalde ze bij TOS Actief - het team is nu herdoopt tot Team Eefje. De vriendinnen uit de studietijd zag ze nog ­elke maand. "Na het einde van de studententijd zei Eefje: we moeten iets verzinnen zodat we elkaar wekelijks blijven zien, anders is het zonde van de vriendschap," zegt Schaepman.

Zo ontstond De Klaverjas - al was Brugman de enige die echt kon kaarten, en zelfs meedeed aan toernooien. "Als we een weekend weggingen, speelden we tot vier uur 's nachts, en dan lagen 's ochtends bij de koffie de kaarten alweer klaar. Bij klaverjassen kun je nog nét praten, en drinken. Het was Eefjes truc om ons bij elkaar te houden."

Eefje Brugman is vrijdag begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden