Edith Schippers 'trots' op Big Brother Award

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Big Brother Award gewonnen, de 'prijs' voor privacyschending. Dat werd maandagavond in Amsterdam bekendgemaakt.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Schippers krijgt de Big Brother Award omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken.

Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht. Een meerderheid van 51 procent van die mensen maakte een keuze voor Schippers.

Trots
Schippers liet weten "trots" te zijn op de prijs. "Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen. Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook hier er trots op dat ik daaraan kan bijdragen."

AIVD en Whatsapp
Naast de minister waren dit jaar ook de AIVD en WhatsApp genomineerd. De AIVD was genomineerd omdat hoofd Rob Bertholee versleuteling wil beperken. Daarmee behandelt hij privacy en veiligheid als tegenpolen, aldus Bits of Freedom. WhatsApp gaat gegevens van zijn gebruikers, in totaal meer dan een miljard mensen, delen met moederbedrijf Facebook.

Expertprijs
Initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom, geeft daarnaast de zogeheten 'expertprijs', voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen, aan de gemeente Rotterdam. De stad krijgt die omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om zijn afluisterwet. De politie kreeg de expertprijs voor 'predictive policing', op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden