Plus

Edith Schippers: 'Tijd voor 'vrijheidscoalitie' tegen politieke islam'

Met een lofzang op onze normen en waarden en een aanval op de radicale islam, zet VVD-kopstuk Edith Schippers de toon van de campagne van haar partij voort.

Schippers: 'De kernwaarden van onze samenleving worden aangetast'Beeld Koen van Weel/ANP

Van pessimisme wil Schippers - geheel in lijn met optimistisch partijleider Mark Rutte - niet weten. Maar ze signaleerde maandagavond tijdens de Hendrik Jan Schoolezing in de Rode Hoed in Amsterdam over de opkomst van de politieke islam wel 'een sluipend toenemende intolerantie' en 'toenemende zelfcensuur'.

Als voorbeeld verwees Schippers naar scholen waar niet meer over de Holocaust kan worden gesproken of waar homoseksuele leraren niet voor hun geaardheid durven uit te komen.

Samen opstaan
Daarom, denkt Schippers, is het tijd voor het vormen van een 'vrijheids­coalitie' tegen de politieke islam. 'Samen opstaan' tegen islamitisch radicalisme, hield ze haar publiek voor. "Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrij­heden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen."

Het optreden van Schippers laat geen twijfel bestaan: het campagneteam van de VVD heeft de koers bepaald. In de tweestrijd die de liberalen zoeken met de PVV, echoën de woorden van Schippers die van partijvoorman Mark Rutte van zijn optreden bij Zomergasten.

Bij een fragment van Turkse demonstranten die een NOS-verslaggever lastigvielen, zei hij al over die belemmering van de persvrijheid: "Pleur op, dat is mijn primaire emotie."

Superieur
Schippers, een etmaal later: "Wie durft nog islamkritische boeken te schrijven, cartoons te tekenen, films te maken? Hier botsen culturen. Hier worden sluipenderwijs de kernwaarden van onze samenleving aangetast."

Sterker: het VVD-kopstuk ziet onze cultuur als superieur. "Culturen zijn helemaal niet gelijkwaardig. De onze is een stuk beter dan alle andere die
ik ken. In elk geval voor de vrouw. In elk geval voor de homo of transseksueel."

En passant noemde ze Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk als rolmodellen. Zeker op het vlak van het streven naar gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Schippers: "We maken ons druk om het glazen plafond, maar negeren dat in ons eigen land vrouwen opgesloten zitten en niet mogen werken."

Integratie
Schippers kiest - wederom geheel in lijn met Rutte - wel voor een gematigder toon dan de PVV die de partij zo nadrukkelijk opzoekt. Waar de premier spreekt van 'zuur negativisme' van de kant van 'zijn blonde vriend' Geert Wilders, gooit de VVD het op integratie. Zonder voorbehoud.

Rutte hekelt het 'cafetariamodel' waarin migranten kiezen welke westerse vrijheden hun uitkomen en anderen 'met voeten treden'. Schippers wil er ook niet van weten.

Andere culturen kunnen 'wel degelijk een verrijking zijn voor de samenleving,' vindt ze. Vrijheden en 'kernwaarden' mogen er echter niet voor wijken. Ze gruwelt van het idee 'dat vrouwen en mannen niet gelijkwaardig zouden zijn of dat homo's er niet meer voor kunnen uitkomen dat ze homo zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden