Postuum

Eddy Wally, wereldberoemd in Vlaanderen

De Belgische zanger Eddy Wally, die zaterdagavond overleed, werd in 1966 in een klap beroemd met de hit Chérie. Hij was ontdekt door de Nederlandse producer Johnny Hoes, die ook De Zangeres Zonder Naam groot maakte. Het nummer bleek de opmaat voor een lange muzikale carrière van de marktkoopmanszoon.

Eddy Wally Beeld anp
Eddy WallyBeeld anp

Eduard van de Walle, zoals zijn echte naam luidde, gold lange tijd als de beroemdste Vlaamse schlagerzanger. Wally was vooral in eigen land populair, maar hij probeerde ook internationaal door te breken. Hij vergeleek zich graag met zijn grote voorbeeld Frank Sinatra en trad onder meer op in Las Vegas. Ook zong hij in de jaren 70 in diverse Europese landen en zelfs in Rusland en het verre China. Het lied Chérie werd zelfs in het Chinees vertaald.

In de jaren 70 en 80 had hij in België ook zijn eigen radioshows. In de jaren 80 speelde Wally enkele rollen in de absurdistische tv-shows van Kamagurka en Herr Seele.

The Voice of Europe
De zanger noemde zich graag The Voice of Europe en had naar eigen zeggen een grote schare fans. Maar sommige critici lieten zich spottend over hem uit. Zo hadden grappenmakers voor zijn huis in Erteveld een groot naambord geplaatst, zodat fans hem makkelijk konden vinden voor een handtekening of een foto.

De carrière van Eduard begon merkwaardig. In de oorlogsjaren vroeg zijn moeder hem geheime boodschappen van het verzet over te brengen. Ze rolde een papiertje in zijn oor. Wanneer Eddy de Duitse bezetters passeerde, ging hij zingen om zijn angst te verjagen.

Het bleek de eerste aanzet tot zijn zangcarrière. Hij sloot zich later aan bij het kerkkoor van Zelzate en kocht een accordeon. En toen hij later zijn vader uit het café ging halen, zong hij daar onder luid applaus wat liedjes.

Eddy Wally's Texas Bar
Sindsdien bleef hij optreden. In zijn jonge jaren werkte hij eerst nog in een weverij en verkocht hij handtassen op de markt. Al snel opende hij zijn eigen dancing 'Eddy Wally's Texas Bar' en zong met een getemde zwarte kraai.

Zelf had Wally nog jaren willen doorgaan. 'Ik stop met werken als ik dood ben. Ik kan mijn fans toch niet ontgoochelen?', zei de zanger in 2002 bij zijn 70ste verjaardag. Maar spoedig daarna werd bij hem in 2004 kanker geconstateerd.

In 2011 raakte hij na een hersenbloeding deels verlamd en belandde hij in een rolstoel. Dat weerhield hem er niet van in december 2012 het podium te beklimmen tijdens de Nacht van de Schlagers in Kortrijk. Het bleek zijn zwanenzang.

Eddy Wally tussen zijn overleden vrouw Mariette (rechts) en hun dochter Marina. Beeld epa
Eddy Wally tussen zijn overleden vrouw Mariette (rechts) en hun dochter Marina.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden