Review

Eddie Vedder maakt er niets bijzonders van ***

Wel vier, vijf of zes keer roept een fan vanuit de zaal: 'Dank je Eddie!' De Pearl Jamzanger op het podium reageert er bij het eerste van zijn twee uitverkochte concerten in Carré niet echt ad rem op en lijkt zich er soms zelfs wat ongemakkelijk bij te voelen. Nuchter beschouwd zou je denken dat hij juist zijn fans moet bedanken, die maar liefst tachtig tot honderd euro voor een kaartje hebben betaald.

Peter Bruyn
Eddie Vedder, de frontman van Pearl Jam, tijdens zijn concert in het Koninklijk Theater Carré. Beeld ANP
Eddie Vedder, de frontman van Pearl Jam, tijdens zijn concert in het Koninklijk Theater Carré.Beeld ANP

Maar het enthousiasme bij het publiek onderstreept nadrukkelijk hoeveel Vedder - of beter: zijn band Pearl Jam - voor de fans betekent.
Eddie Vedder was de laatste maanden onontkoombaar in Amsterdam. Niet alleen stond hij met Pearl Jam eind juni twee avonden achtereen in het splinternieuwe en uitverkochte Ziggo Dome, een paar dagen daarvoor kwam hij ook bij Tom Petty in de Heineken Music Hall het podium op om even een nummer mee te zingen.

Vorig jaar maakte de zanger een soloplaat, Ukelele songs, waarop hij een aantal eigen nummers zingt, afgewisseld met evergreens, en allemaal begeleid op dat viersnarige minigitaartje. In Amsterdam begint hij zijn concert met enkele van die ukelele-songs. Dat klinkt speels en lichtvoetig. Maar zodra hij overschakelt op Pearl Jamrepertoire verraadt het enthousiasme van het publiek dat het daarvoor is gekomen en voor niets anders. Al is het vaak het wat meer obscure Pearl Jamrepertoire - vooral bekend van concerten en livealbums - veel fans zingen het woord voor woord mee.

Geen verassingen
De zanger zit in zijn eentje op het podium, omringd door decorstukken die de indruk van zomaar een zolderkamer of kelder moeten wekken. Een oude koffer, een paar luidsprekerzuiltjes uit de jaren zeventig. Klapstoeltje hier, gitaartje daar. Als het maar de schijn van 'informeel' ophoudt. De hoop dat Vedder iets bijzonders met het repertoire doet, er een nieuwe dimensie aan geeft of het op een verrassende wijze uitdiept, verdwijnt echter al snel.

Flair van een rockster
Hij zingt het, met dat karakteristieke, wat grijzig grauwe, maar wel krachtige stemgeluid van hem en daar blijft het bij. Dat valt des te meer op na het schitterende voorprogramma van de Ier Glen Hansard. Hij is de frontman van de groep The Frames uit Dublin, maar maakt ook als solist grote indruk. Goed beschouwd zingt de Ier beter dan Vedder en speelt hij ook beter gitaar. Maar Vedder heeft nu eenmaal de flair van een rockster en dat werkt. Maar hij blijft een rockster zonder de grote persoonlijkheid van Springsteen, Dylan of Young. Het resultaat is een onderhoudende avond Pearl Jam light

Voor het eerst in de geschiedenis maakt Eddie Vedder de oversteek naar Europa voor een beperkt aantal soloconcerten. Beeld ANP
Voor het eerst in de geschiedenis maakt Eddie Vedder de oversteek naar Europa voor een beperkt aantal soloconcerten.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden