Update

Ecuador willigt asielverzoek Assange in

WikiLeaks-oprichter Julian Assange krijgt politiek asiel in Ecuador. Dat heeft de Ecuadoraanse regering zojuist bekendgemaakt. Ecuador achtte uitlevering aan de VS waarschijnlijk, en verwacht dat Assange daar geen eerlijk proces kan krijgen. De VS zouden hem naar verwachting proberen te vervolgen voor het publiceren van staatsgeheimen via zijn klokkenluiderssite WikiLeaks.

Assange verblijft sinds juni in de ambassade van Ecuador in Londen omdat Zweden aan Engeland om zijn uitlevering had gevraagd in verband met twee verkrachtingszaken. Assange vroeg om die reden politiek asiel aan.

Assange vreest dat Zweden hem op haar beurt zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij mogelijk vervolgd zal worden voor het lekken van staatsgeheimen. In de VS heeft hij veel vijanden gemaakt met de publicatie van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's, onder andere over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Washington in diverse gevallen behoorlijk in verlegenheid hebben gebracht.

De toegewezen asielaanvraag verandert voor Groot-Brittannië niets, maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken na de toekenning door Ecuador nogmaals duidelijk. Volgens het ministerie is Engeland 'juridisch verplicht' hem uit te leveren aan Zweden. De Britse minister zei 'teleurgesteld' te zijn over het besluit van Ecuador.

Een woordvoerder wees erop dat Assange in Groot-Brittannië tevergeefs alle wettelijke mogelijkheden heeft gebruikt om zijn uitlevering juridisch aan te vechten. Groot-Brittannië rest niets dan uitvoering te geven aan de verplichting om Assange uit te leveren. 'Wij zullen aan die verplichting voldoen', aldus de woordvoerder.

Wat het besluit betekent voor de diplomatieke betrekkingen van Ecuador met Groot-Brittannië is nog onduidelijk. De Britse regering zou hebben gedreigd de ambassade desnoods te bestormen om Assange in de boeien te slaan.

Dreigementen
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat zijn land dergelijke dreigementen niet duldt. Dit is een democratisch, beschaafd en gezagsgetrouw land onwaardig, aldus de minister. 'Als dit zo doorgaat, zal Ecuador gepaste maatregelen nemen, in lijn met internationale wetgeving.'

Een aanval op de ambassade zou de internationale diplomatie in een keer terugwerpen naar de 'Middeleeuwen', zei een bron binnen het gebouw eerder tegen persbureau AP. De vraag is nu hoe Ecuador Assange Groot-Brittannië uit wil krijgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor de ambassade verzamelde zich vanmiddag een groep betogers die Assanges onmiddellijke vrijlating eisten. Een aantal van hen werd door de politie afgevoerd. 'Jullie willen een oorlog met Ecuador uitlokken', scandeerden sommigen voor de ingang van het gebouw.

In een reactie op het nieuws liet de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken weten 'elke beschuldiging over een oneerlijke rechtsgang in Zweden ferm van de hand te wijzen.' Volgens de minister geniet Zweden een rechtvaardig rechtssysteem, waarin de rechten van iedereen gewaarborgd zijn.

'Belangrijke overwinning'
WikiLeaks-chef Julian Assange noemt zijn politiek asiel in Ecuador een 'belangrijke overwinning'. Volgens zijn advocaat kan hij daardoor niet worden uitgeleverd aan Zweden.

Ondanks het verkrijgen van het asiel, heeft de vlucht naar de ambassade Assanges zaak geen goed gedaan. Althans, dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops, gespecialiseerd in internationaal recht, in een reactie op de uitspraak. Volgens Knoops wekt Assange met zijn vlucht de indruk dat hij zich niet aan juridische afspraken houdt. Volgens de advocaat was het misschien beter geweest als hij de uitlevering juridisch had aangevochten.

Volgens Knoops staat Groot-Brittannië echter niet in zijn recht Assange in de Ecuadoraanse ambassade te arresteren. Ambassades genieten namelijk onschendbaarheid. Ecuador kan naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag stappen om een politieactie te voorkomen.

Een betoger vanmiddag voor de ambassade in Londen. Beeld afp
Een betoger vanmiddag voor de ambassade in Londen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden