PlusPS

Ecosexy overnachten bij Conscious Hotel, straks ook in het Westerpark

Duurzaamheid moet je niet opdringen en mag er best goed uitzien, vinden Sam Cohen en Marco Lemmers van de Conscious Hotels. Komend voorjaar openen ze in het Westerpark een vierde vestiging.

Herman Stil
Sam Cohen (links) en Marco Lemmers. 'Tien jaar geleden zat duurzaamheid in de alternatieve hoek' Beeld Carly Wollaert
Sam Cohen (links) en Marco Lemmers. 'Tien jaar geleden zat duurzaamheid in de alternatieve hoek'Beeld Carly Wollaert

Het staat er voor de fijnproever. Niet echt verscholen in de lobby/ecopatisserie van The Tire Station, de derde vestiging van Conscious Hotels in Amsterdam, maar toch ook weer niet om over te struikelen.

Een beeldje van Bibendum, de bolbuikige mascotte van bandengigant ­Michelin.

Een knipoog van hoteliers Sam Cohen en Marco Lemmers naar het verleden van het gebouw, toen in de bocht waar de Amstelveenseweg overgaat in de Overtoom nog een garage was gevestigd voor razendsnelle bandenpitsstops.

Een verwijzing naar de laatste huurders, de psychosebestrijders van Mentrum en een schietschool, was een stuk minder aantrekkelijk.

Voormalige garage
Conscious Hotel The Tire Station is nu een klein jaar open, op een steenworp afstand van Conscious Vondelpark. Een voormalige garage met bovengelegen kantoren is geen voor de hand liggende plek voor een hotel dat vooral bewuste duurzaamheid predikt.

Maar dat was het eerste Conscious Hotel, in 2008 ­geopend in een voormalig kantoor in de De Lairessestraat, evenmin. Opgezet in een tijd dat duurzaamheid in de hotellerie nog werd beleden met een kaartje in de badkamer met het verzoek de handdoeken meer dan eens te gebruiken.

De tijdgeest heeft ze bijgehaald. Met zijn duurzame achtergrond kreeg The Tire Station bij de gemeente de voorkeur boven Easyhotel dat aanvankelijk op de Amstelveenseweg wilde neerstrijken.

En dat gebeurde nog eens toen het voormalig stadsdeelkantoor Westerpark bij de Westergasfabriek beschikbaar kwam voor hotelontwikkeling en Cohen en Lemmers aan het langste eind trokken.

Alternatieve hoek
"Tien jaar geleden zat duurzaamheid in de alternatieve hoek en waren designhotels en boetiekhotels de norm," zegt Cohen (49). "Maar design is niet je hele hotel vullen met bekende merken of een bekende ontwerper in je hotel loslaten. Dat is maar voor even. Voor ons betekent design niet alleen een ontwerp, maar ook een filosofie."

"Met duurzaam alleen krijg je je hotel niet vol," zegt Lemmers (46). "We wilden geen milieuhotel worden, we wilden een duurzaam designhotel zijn. Dat waren twee zaken die tien jaar geleden nog tegenover elkaar stonden."

Dat viel aanvankelijk niet mee. "Architecten begrepen duurzaamheid niet. Dan zeiden wij: de meubels moeten duurzaam zijn. Kwamen ze aan met stalen tafels want die gingen heel lang mee."

Gelijkgestemde partijen
Dus moesten de hoteliers in spe zelf op zoek. Voor stoelen kwamen ze terecht in Noord, waar gebruikt kantoormeubilair een tweede leven kreeg.

"We zoeken voortdurend gelijkgestemde partijen," zegt Cohen, "ook als we alles al hebben geregeld. Dat is flink werk, dat klopt, naast het uitbaten van hotels. Maar wij willen een gast kunnen vertellen waarom we Taxi Electric bellen als hij of zijn om een taxi vraagt."

Ze schoven hun wasserette aan de kant om over te stappen naar een linnenboer die het biologisch katoen nog duurzamer waste. "Als je bedrijven vraagt hoe duurzaam ze zijn, krijg je de mooiste verhalen. Maar vervolgens gaat de was van alle hotels op één hoop. We zijn bij deze linnenboer langs ­geweest. We hebben zelf gezien wat ze doen om water en energie te besparen."

Te veel opgedrongen
Missionarissen willen ze niet zijn, of toch een beetje. "Je moet het alleen niet opdringen," zegt Lemmers. "We hebben zeker gasten die bewust kiezen voor een ecohotel. Maar er zijn nog veel meer gasten die alleen bij ons slapen vanwege de prijs of de locatie."

Op de kamers hangt een ansichtkaart met achterop in heel kleine lettertjes wat Conscious Hotels allemaal aan duurzaamheid doet. Met een vergrootglas erbij, zodat de gast bewust moet kijken.

"Duurzaamheid wordt veel te veel opgedrongen. Dan doet niemand van harte mee. Als je de massa mee wilt krijgen door te laten merken dat milieubewustzijn met ­betrekkelijk weinig inspanningen haalbaar is, bereik je veel meer."

Een trucje
Een hotelier zou het nooit zo doen. Maar Cohen en Lemmers komen dan ook niet uit de sector. Lemmers schurkte vorig decennium tegen de absolute top aan van de finan­ciële wereld, niveau CFO, toen hij besloot het allemaal anders te doen. Cohen was als jurist actief in de wereld van de trustkantoren.

De twee zijn studievrienden wier wegen maar niet wilden scheiden. Werkte de een bij kredietverzekeraar NCM, haalde hij de ander erbij. Cohen de juridische kant van overnames en fusies, Lemmers de bedrijfseconomische invalshoek. "Hebben we heel veel plezier van gehad."

Getweeën adviseerden ze best vaak hotels bij overnames. "Dat wordt op een gegeven moment een trucje," zegt Lemmers. "En ik kwam er ook achter dat ik niet zo'n heel goede adviseur was. Je doet je werk, je schrijft een factuur en je loopt weg. Maar bij sommige hotels wilde ik eigenlijk niet weglopen. Ik dacht toch vaak dat ik het beter wist dan de opdrachtgever."

Geen gebrek aan zakenmores
Op zeker moment klikte het niet meer tussen Lemmers en de haute finance van zijn werkgever Delta Lloyd. "Ik had daar niet meer met klanten te maken; verzekeringen gaan via tussenpersonen. Ik was alleen maar bezig met structuren. Het was elke dag een beetje doodgaan als ik met zo'n pasje door het poortje moest."

Er was niet eens een echte trigger om het anders te doen. "Ik was altijd wel met duurzame dingen bezig. En het klinkt misschien suf, maar tien jaar geleden was mijn vrouw zwanger van onze dochter. Wat geef je je kind als vader mee als je in de financiële wereld zit? Ik wilde meer doen om de planeet straks aan haar door te geven."

"We hebben geen gebrek aan zakenmores," zegt Cohen, "We kunnen allebei snel de zakelijke kant van de hotellerie doorgronden. We waren daar zo van overtuigd dat wíj een concept voor ons hotel wilden bedenken, en niet met allerlei adviseurs waardoor je eenheidsworst krijgt. Het risico is dan dat je denkt dat je het wel weet, zonder dat je het echt weet."

Stijve hotelschoolklonen
"In ons eerste hotel hebben we ook veel te veel geld ­gestoken," zegt Lemmers. "Gewoon te weinig rekening gehouden met wat nog verantwoord was. Het was ook net voordat de crisis uitbrak."

Lemmers en Cohen zien nu in andere hotels dingen terug die zij tien jaar geleden hebben bedacht. Wanden bekleed met mos en planten bijvoorbeeld. Of personeel dat niet uit de horecawereld afkomstig is.

"Op zoek naar personeel voor ons eerste hotel kwamen we steeds stijve hotelschoolklonen tegen, conservatieve types die 'ja meneer' zeggen. We wilden mensen die zelf nadenken en niet in protocollen denken, mensen die met elkaar kunnen spelen en leren. Medewerkers die atypisch zijn. Daarbij helpt dan toch weer mijn bedrijfskundige kant, dingen organisatorisch opzetten."

Het oorspronkelijke 'ecodesign' van Conscious Hotels is volgens Lemmers inmiddels geëvolueerd naar ecosexy. "Design is geen uitdaging meer in de hotelwereld. Zelfs het grootste zakenhotel koketteert met design. We willen dat het er goed uitziet."

Andere hotels laten het er nog steeds bij zitten op het ­gebied van duurzaamheid, vindt Lemmers. "Dan schermen ze met een Green Key, hét stempel voor duurzaamheid. Maar Green Key daagt hotels helemaal niet uit duurzaam te zijn. Het daagt ze uit aan een labeltje te voldoen. Wij zijn zo'n beetje de marktleider in duurzame hotels. Dat is eigenlijk best triest."

Duurzaam resort op Bonaire?

De Amsterdamse hotelstop treft Conscious Hotels ook. Na de opening van Conscious Westerpark, april volgend jaar, is het in ­Amsterdam waarschijnlijk afgelopen. "Ik zou er nog heel veel hotels bij willen hebben in de stad," zegt Lemmers, "maar het gaat zeker binnen de Ring niet meer ­gebeuren."

De overheid wilde eerst extra hotelcapaciteit en legt vervolgens de rekening voor drukte te veel bij de hotels. Deze maatregel treft alles en ­iedereen, ook hotels die wél rekening houden met de stad. Wij willen ook geen touringcars bij ons hotel, maar vervolgens wordt wel de tramhalte voor de deur opgeheven."

"We zijn nu bezig met een hotel in Den Haag en twee in Kopenhagen, een stad die misschien nog wel meer dan ­Amsterdam in is voor ons soort hotels. Utrecht leent zich ook voor Conscious Hotels. Alleen Rotterdam - die stad ­begrijpen we niet."

Lemmers en Cohen zijn verder nog bezig met een plan voor een 'stadsresort' in de Amsterdamse regio. Een hotel ­bedoeld voor zowel de stedeling als voor families als voor de avonturier.

"We houden allebei van duiken en hebben al op Bonaire gekeken of we een resort konden starten. Die gedachte is blijven hangen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden