Econoom moet koper schilderijen bekendmaken

Econoom Sweder van Wijnbergen moet de koopovereenkomst van acht schilderijen overleggen aan zijn zussen. Hiertoe heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag in kort geding besloten. De econoom is met zijn zussen in een erfenistwist verwikkeld. De koopsom van 650.000 euro moet hij overmaken naar de ervenrekening.

Archieffoto van econoom Sweder van Wijnbergen (links). © anp

Sweder van Wijnbergen en zijn drie zussen erfden vier zogeheten pendanten, acht portretten die per twee bij elkaar horen. Sweder verkocht ze, maar liet zijn zussen in het ongewisse aan wie. Twee zussen, waarvan een aangesteld als executeur, spanden een kort geding aan tegen hun broer. Zij achten het mogelijk dat Sweder de pendanten aan zichzelf heeft verkocht om ze vervolgens voor een veel hoger bedrag door te verkopen.

De rechtbank stelt dat dit niet is gebleken, maar rechtvaardigt wel de eis van de zussen om te weten wie de familiestukken heeft gekocht. De schilderijen waren bovendien in bruikleen gegeven aan het Frans Hals museum waar Sweder ze vandaan haalde zonder toestemming van zijn mede-erfgenamen. Hij bracht ze voor zijn zussen op onbekende plek onder.

De koopsom van 650.000 euro liet hij op een derdenrekening bij de notaris zetten in plaats van op de ervenrekening. Volgens Sweder omdat er eerder bedragen van de ervenrekening in rook zijn opgegaan, maar de rechtbank beoordeelde dat argument als niet steekhoudend. De econoom moeten binnen 2 weken de originele koopsom aan zijn mede-erfgenamen overleggen en het geld op hun gezamenlijke rekening overmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden