Economische groei in Amsterdam laagste van de vier grote steden

In Amsterdam groeide de economie in 2014 met 1,3 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend. Dat is de laagste groei van de vier grote steden in Nederland.

Luchtfoto van de Amsterdamse Zuidas. Beeld anp
Luchtfoto van de Amsterdamse Zuidas.Beeld anp

Met een groei van 1,8 procent stak Utrecht er in 2014 bovenuit, dankzij de sterke groei in de informatie- en communicatieservice. De lage groei in Amsterdam wordt veroorzaakt door een krimp van de financiële instellingen in de stad.

De vier grote steden toonden allen wel een bovengemiddelde groei, vergeleken met de rest van Nederland. De economie in Noord-Holland groeide in 2014 met 1,4 procent, in heel Nederland werd slechts een groei van 0,9 procent behaald.

Friesland en Groningen
Het landelijk gemiddelde is voornamelijk naar beneden gehaald door ontwikkelingen in de provincie Groningen, waar de economie met 7,3 procent kromp. Er werd minder gas verbruikt en ook minder gas opgepompt, omdat 2014 uitzonderlijk warme was.

Ook de economische groei in Friesland werd negatief beïnvloed door de delfstoffenwinning, meldt het CBS. Exclusief delfstoffenwinning was er in Groningen en Friesland sprake van groei van respectievelijk 1,3 en 0,4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden