Economie vaart wel bij rookverbod

AMSTERDAM - Het rookverbod in de horeca levert de Nederlandse economie meer op, dan het zal kosten. Vooral omdat veel medische kosten worden voorkomen.Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar de economische gevolgen van het rookverbod in de horeca, dat vanaf 1 juli gaat gelden.

De grootste winst zit in medische kosten. Horecapersoneel loopt minder risico ziek te worden als het niet aan tabaksrook wordt blootgesteld. De winst wordt vooral behaald op rokende horecamedewerkers. De waarde van hun betere gezondheids is op lange termijn veel hoger dan de daling van hun arbeidsproductiviteit, omdat ze niet meer kunnen roken tijdens het werk en daarvoor de straat op moeten.

Horecamedewerkers leven bovendien langer door een rookverbod. Voor rokende cafémannen is dat gemiddeld een half jaar extra, voor niet-rokende mannen 2,5 maand. Voor horecavrouwen is de winst iets kleiner. Als de rokende horecaman ook nog eens zelf helemaal stopt met roken, dan kan hij zijn leven gemiddeld acht jaar verlengen, vrouwen zes jaar.

Weliswaar kost langer levend horecapersoneel meer aan AOW en verzorgingskosten, maar die vallen volgens het CPB lager uit dan de medische kosten bij doorroken.

Mogelijk zal de omzet in cafés afnemen door een rookverbod, veronderstelt het CPB. Omdat consumenten hun geld dan ergens anders aan besteden, brengt dit voor de maatschappij alleen op korte termijn kosten met zich mee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden