'Economie studeren? Kies geen economie'

Studenten kunnen beter Natuur & Techniek kiezen om later hoger te presteren. Foto GPD Beeld
Studenten kunnen beter Natuur & Techniek kiezen om later hoger te presteren. Foto GPD

DEN HAAG - VWO-leerlingen die later een economische studie willen volgen, kunnen beter niet het profiel Economie & Maatschappij (E&M) kiezen. Nemen ze in de vierde klas het profiel Natuur & Techniek (N&T) dan presteren ze op de universiteit beduidend beter. Dat komt omdat N&T-leerlingen wiskunde B krijgen en daardoor een veel hoger analytisch niveau bereiken. E&M-leerlingen komen vaak niet verder dan wiskunde A.

Dat stelt hoogleraar Ivo Arnold, verbonden aan de Erasmus Universiteit en Universiteit Nyenrode. Hij roept de politiek op in het profiel E&M wiskunde B verplicht te stellen, of anders het oude alfa en bèta systeem in ere te herstellen. ''Het is toch van de gekke dat iemand die een economische studie wil gaan doen beter af is met een profiel waar geen economie in zit. Ik zie dit als het failliet van het VWO-profiel, dat er juist voor moest zorgen dat de middelbare school beter aansluit op een universitaire studie en voor minder uitval in het eerste jaar moest zorgen."

Arnold heeft becijferd dat in Rotterdam 75 procent van de economiestudenten met een N&T-profiel (in)direct de benodigde zestig studiepunten in het eerste jaar haalt, tegen 52 procent met een E&M-profiel. Ook haken N&T-studenten minder vaak af dan E&M-studenten: 25 tegen 45 procent. VWO-leerlingen met een E&M-profiel die in Rotterdam economie willen studeren moeten vanaf nu verplicht de zomercursus Wiskunde B volgen. ''Schooldecanen moeten leerlingen die Wiskunde B aankunnen altijd stimuleren een profiel met Natuur te kiezen. Dan zijn de mogelijkheden voor een WO-vervolgstudie des te breder", aldus Arnold.

De School of Business & Economics van de Universiteit Maastricht heeft al meerdere jaren een zomercursus wiskunde voor nieuwe studenten. ''Ook hier haalt zo'n 75 procent van de studenten met wiskunde B het eerste jaar tegen 50 procent met wiskunde A", zegt docent Dirk Tempelaar. ''De zomercursus is vrijwillig. Vorig jaar deden 200 van de 1100 eerstejaars mee. Die scoren echt beter dan de rest." Het ministerie van Onderwijs laat weten dat het profielsysteem uit 2007 niet voor 2012 wordt geëvalueerd. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden