Economie groeit gestaag verder

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar.

Consumenten trokken vaker de portemonnee voor een bezoek aan een restaurant of een terrasje. Beeld anp
Consumenten trokken vaker de portemonnee voor een bezoek aan een restaurant of een terrasje.Beeld anp

Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het negende kwartaal op rij dat de economie groeit.
De groei is volgens het CBS vooral te danken aan toenemende investeringen en consumptie.

De vooruitgang was even sterk als in eerste kwartaal en was iets sterker dan economen in doorsnee hadden voorspeld. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 2,3 procent.

Huizenmarkt
Vooral de aantrekkende huizenmarkt zorgde ervoor dat de economie verder groeide, legde econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. "Mogelijk dat het beleid van de ECB ertoe heeft bijgedragen dat de huizenmarkt aantrok door de lage rente, maar ook zonder het effect van stimuleringsmaatregelen zou sprake zijn geweest van een inhaalslag."

Het effect van het Britse referendum over de brexit heeft volgens de econoom het afgelopen kwartaal nauwelijks invloed gehad op de economische groei. "Het effect van een brexit laat zich moeilijk voorspellen. Maar als het effect heeft, dan zal dat op zijn vroegst in 2017 gevoeld worden. Vooralsnog zijn de Britten gewoon lid van de EU."

Portemonnee
Consumenten trokken afgelopen maanden ook vaker de portemonnee voor bijvoorbeeld een bezoek aan een restaurant of een terrasje. Ook zaten de uitgaven aan kleding en elektrische apparaten in de lift.

Het consumentenvertrouwen is daarbij sinds het voorjaar van 2015 onafgebroken positief geweest. ,,Al was er rond het brexit-referendum sprak van een kleine dip", aldus Van Mulligen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden