Economie draait als een dolle, maar verloop bijstand valt tegen

De economie draait als een dolle en toch loopt het aantal Amsterdammers in de bijstand maar langzaam terug. De afname is met 2,7 procent ook kleiner dan de 4 procent die landelijk wordt gehaald.

Ruben Koops en Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Eind juni zaten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 449.000 Nederlanders in de bijstand, 19.000 minder dan een jaar eerder. Hoe het die maand in Amsterdam ervoor stond is nog niet bekend, maar in maart ontvingen 36.510 personen in deze gemeente bijstand, 1000 minder dan een jaar eerder.

En dat terwijl juist in Amsterdam werkgevers door de groei van de economie van gekkigheid niet weten waar ze nieuw personeel vandaan moeten halen.

Vacatures onvervuld
Volgens onderzoeksbureau Intelligence Group bleven afgelopen jaar in deze regio zeker 161.168 vacatures onvervuld, 18 procent meer dan een jaar eerder.

Uit gegevens van de gemeente blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar er meer Amsterdammers de bijstand in- dan uitstroomden. Het percentage dat vanuit de bijstand werk vond groeide wel.

In 2017 was de uitstroom naar werk bijna tot staan gekomen: 4769 Amsterdammers werden van de bijstand naar een baan begeleid, slechts 104 meer dan het jaar ervoor.

Dubbele
Per duizend inwoners had Amsterdam volgens de gemeente vorig jaar 79,4 personen in de bijstand. Dat zijn er minder dan in Rotterdam en Den Haag, maar het is bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Werkgelegenheid) erkent dat het niet goed gaat. "De cijfers blijven te hoog, dit moet beter kunnen in tijden van hoogconjuctuur," zegt hij. "Elke dag die we wachten is een dag dichter bij de volgende crisis."

Via banenplannen voor specifieke groepen wil hij proberen de uitstroom naar werk te vergroten. Hij tekent daarbij wel aan dat Amsterdam een relatief grote groep mensen in de bijstand heeft die, om wat voor reden dan ook, nooit kan functioneren in een gewone baan.

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden