Economie China groeit 'slechts' 7,7 procent

De Chinese economie is in 2013 gegroeid met 7,7 procent. Dat is het laagste percentage sinds 1999, zo bleek vandaag.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De bescheiden groei valt wel wat hoger uit dan de Chinese autoriteiten voorspelden. Zij lieten eerder weten een groei te verwachten van ongeveer 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Economen voorzien voor dit jaar een toename van het bruto binnenlands product met 7,4 procent. Dat zou het laagste groeitempo zijn sinds 1990.

Ook in het vierde kwartaal groeide de Chinese economie met 7,7 procent op jaarbasis, zo maakte het Chinese statistiekbureau bekend. In het derde kwartaal was de groei nog 7,8 procent. De lichte afkoeling is onder meer te wijten aan een lagere industriële productie en dalende investeringen.

De Chinese overheid maakte maandag bekend dat de industriële productie in december met 9,7 procent toenam ten opzichte van een jaar eerder. In november was de productie nog 10 procent hoger op jaarbasis.

De voornaamste uitdaging voor de Chinese overheid, om de economische groei op peil te houden, is het bestrijden van het zogeheten schaduwbankieren. Chinezen steken zich buiten de reguliere banken om diep in de schulden tegen hoge kosten. Ook lokale overheden maken gebruik van deze financieringsvorm. Economen vrezen dat dit kan leiden tot een schuldencrisis in China, vergelijkbaar met de financiële crisis in Azië in de jaren '90.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden