Echtpaar onderneemt stappen na traumatiserend gebrul Artis-zeeleeuw

'Ik ben getraumatiseerd door het geschreeuw van de zeeleeuw Fernandez,' vertelt de 80-jarige mevrouw Nevenzeel die naast Artis woont. 'Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open.' Nevenzeel stapte naar de Raad van State om iets te veranderen aan het beleid van Artis.

Carmen Dorlo
null Beeld anp
Beeld anp

In 2010 was het een mooie zomer aan het Entropotdok in Amsterdam. 'Het was die zomer zo warm,' aldus Nevenzeel. 'Maar ik kon mijn deuren niet openzetten.' Elke keer als Nevenzeel en haar 84-jarige man wilden genieten van de zon werd hun rust verstoord door het geschreeuw van de zeeleeuw Fernandez. De mannetjeszeeleeuw, overgebracht van de dierentuin in Berlijn naar het Amsterdamse Artis, maakte het geluid om de vrouwtjeszeeleeuwen het hof te maken. 'De hele dag door schreeuwde hij. We werden er helemaal gestoord van. We namen contact op met Artis, maar we kwamen van een koude kermis thuis. Het was nou eenmaal natuurlijk gedrag en men legde zich erop toe dat natuurlijk gedrag moest worden gestimuleerd.'

Fernandez weg
Daarom werd Fernandez maart 2013 verhuisd naar een dierentuin in Tenerife, maar de angst in huize Nevenzeel is gebleven. 'We hebben de rechtsbijstandverzekering ingeschakeld. Wij zijn zo bang dat er binnenkort weer een nieuwe mannetjeszeeleeuw geplaatst wordt en we weer opgesloten zitten,' zegt mevrouw Nevenzeel stil. 'Maandag konden we bij de Raad van State langskomen. Daar waren mensen van Artis, de gemeente en politieagenten.

'Ik had een brief geschreven en deze opgelezen,' licht haar man toe. Graag zou het echtpaar zien dat er een voorziening bedacht wordt waardoor de geluidsoverlast afneemt. 'Iemand benoemde een geluidswal als optie. Maar dit duurt natuurlijk ook weer jaren.' De zeeleeuwen afschaffen vindt meneer Nevenzeel ook een optie.

Nieuwe milieuvergunning
De hoorzitting komt op een gevoelig moment. Artis kan met de vernieuwde milieuvergunning het huidige parkeerterrein vervangen voor dierenverblijven, waaronder een nieuwe parkeergarage geplaatst zal worden. Deze dierenverblijven komen dan een stuk dichterbij de omliggende woningen te liggen. 'Hier hebben wij geen last van, dit is op een andere plek,' vertelt de 80-jarige vrouw. 'Maar ik kan me voorstellen dat dit verschrikkelijk is voor de omliggende bewoners van het parkeerterrein, de geluidsoverlast komt veel dichterbij.'

Uit-knop
De gemeente zegt niet veel te kunnen doen. 'Een dier heeft geen uit-knop,' werd tijdens de hoorzitting gezegd. Nevenzeel hoopt op een positiever bericht. Over zes weken zal er meer bekend worden. 'Lawaai van bijvoorbeeld de bouw heeft ook een grens. Ik hoop dat deze hoorzitting meer kan bewerkstelligen dan alleen een waarschuwing voor Artis', zegt meneer Nevenzeel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden