Echtpaar dat de kas van het Fons Vitae plunderde, loste eigen schulden af

De kas van de Oudervereniging van het Fons Vitae in Zuid werd geplunderd door twee ouders. Schade: 14.000 euro. Na drie jaar werd de diefstal ontdekt. Hoe kon dit gebeuren?

Hanneloes Pen
Het Fons Vitae Lyceum aan de Reinier Vinkeleskade Beeld Rowan Ubink
Het Fons Vitae Lyceum aan de Reinier VinkeleskadeBeeld Rowan Ubink

Het verhaal van de verduistering van het geld van de ouders begon eind 2009. De oplichting kwam echter jaren later pas aan het licht, zo bleek tijdens een rechtszaak die deze week diende.

Maureen le C. (60) was penningmeester in de oudervereniging van het Fons Vitae Lyceum en beheerde de kas, waarin 14.000 euro zat. Ze diende, zo staat bij de functie omschreven, regelmatig de boekhouding bij te houden van alle uitgaven en inkomsten en moest elk jaar rondom oktober een finan­cieel verslag inleveren. De kascommissie moet het verslag verifiëren en accorderen, waarna het bestuur tijdens een vergadering zogeheten decharge vraagt aan de leden.

Maureen le C. bleek de boekhouding echter niet alleen te doen. Haar echtgenoot, de 53-jarige Nicetas C., begon zich er eind 2009 mee te bemoeien. C. was zijn baan als automatiseringsdeskundige/database-­specialist kwijtgeraakt en het gezin had een torenhoge schuld van 40.000 euro. Er dreigden huisuitzetting en afsluiting van gas en licht. Ze vulden 'het ene gat met het andere'.

C.: 'De ene keer betaalde ik de huur, dan weer het gas en licht. Maar ineens viel alles in één keer om, als een kettingreactie.' C. nam alle schuld op zich. Zijn vrouw kwam niet kwam opdagen bij de rechtbank omdat ze geestelijk niet in orde zou zijn. 'Zij wist van niets. Ik nam de boekhouding van haar over.' Contacten met de gemeentelijke kredietbank en het Leger des Heils losten in de ogen van C. niets op. Hij was bang dat jeugdzorg zou worden ingeschakeld voor de vijf kinderen, toen tussen de twaalf en twintig jaar, en besloot tot een noodgreep.

Lening
C. maakte in maart 2010 tweeduizend euro van de oudervereniging over naar zijn eigen bankrekening. De overmaking werd niet ontdekt en vijf maanden later maakte hij nog eens drie bedragen over: in augustus drieduizend euro en in november vijfduizend en nog eens vierduizend euro. 'Het water stond me aan de lippen. Het is niet zo dat ik wilde graaien, maar het loste een acuut probleem op,' zei hij tegen de rechter.

Hij zag het als een lening en zou het geld weer terugbetalen. Niemand merkte het op, want het gezin had de bankpasjes en tancodes van de rekening. Toen het financiële verslag gepresenteerd moest worden, vervalste C. de afschriften. Bij de kascontroles kwamen de onjuistheden niet aan het licht. De in 2011 en 2012 opgemaakte verslagen werden wel doorgenomen, maar er werd verzuimd in te loggen op de bankrekening om te kijken of de in de verslagen vermelde cijfers correspondeerden met de boekhouding.

Onderzoek
Pas in februari 2013 werd geconstateerd dat de rekening was geplunderd. Er werd aangifte gedaan en een onderzoek ingesteld. Uit piëteit met één van de schoolgaande kinderen werd de rechtszaak uitgesteld. C. heeft nu een bijstandsuitkering en zit in de schuldsanering. 'We leven van 48 euro in de week. Budgetbeheer regelt alles,' zegt hij. De kinderen in het gezin hebben een krantenwijk genomen om bij te dragen aan de kosten voor het eten.

Op zondag heeft C. een folderwijk. 'Ik moet langs alle buren. Dat voelt als een zware vernedering.' Onno Peer en Gerda Verburg van de huidige oudervereniging schudden C. na afloop van de zitting de hand. 'Dit is hartverscheurend. Dit wens je niemand toe,' aldus Verburg. Maar officier van justitie A. Vreekamp sprak van diefstal in vereniging. 'Hij is niet zo onnozel als hij doet voorkomen. Het geld is niet geleend, het is gestolen.' Ze eiste voor beiden een werkstraf van honderd uur en vroeg om het opleggen van een schadevergoedingsmaatregel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden