Column

Echte nerds fietsen, die rijden geen auto

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen Wollaars
Jeroen Wollaars. Beeld Floris Lok
Jeroen Wollaars.Beeld Floris Lok

In het begin deed ik het nog wel eens. Omdat ik dacht dat de ingebouwde navigatie in mijn auto van de behulpzame soort was. Want gloednieuw. En van een nieuwe 'generatie', zoals de dealer het noemde. Dus als er dan in het scherm een kernachtige - en vanwege alle hoofdletters waarschijnlijk rechtstreeks uit het Duits vertaalde - boodschap verscheen, gehoorzaamde ik. Zoals ik dat vaker doe bij kernachtige Duitsheid:

OMLEIDING!
Reden: File
JA/NEE?

Jawohl dus. Om vervolgens te belanden op die binnenwegen die maken dat Lopik of Bunnik of Oostkuttingerveen nog verder van Amsterdam ligt dan je ooit voor mogelijk hield. Een file voorbijrijdend die volgens de ANWB uren eerder was opgelost. En bedankt.

Wat ik in het begin ook nog wel eens deed, was de stembediening gebruiken. Ik kan namelijk hardop tegen mijn auto zeggen dat ik naar de Haaldersbroekerdwarsstraat in Zaandam wil - dat is de langste straatnaam van ons land. Ik heb het geprobeerd en gek genoeg werkte het ook nog. Maar zodra ik een huisnummer wil opgeven en een getal boven de tien noem, loopt het systeem vast. Te ingewikkeld.

Wist je dat in een Ferrari van ruim 200.000 euro dezelfde navigatie en boordcomputer zitten ingebouwd als in een instapmodel bestelbusje dat een tiende van die prijs is? En dat het allemaal niet werkt?

Auto's zijn de gebruiksonvriendelijkste apparaten op aarde. Alles in een auto lijkt vormgegeven door dat neefje dat ooit die website voor je maakte waar je zo snel mogelijk vanaf wilde. Waarop dingen stonden te knipperen en wereldbollen ronddraaiden in een woeste cocktail van Comic Sans en HTML 1.0. Ik weet ook hoe het komt: echte nerds fietsen. Die rijden geen auto. En dus ontdekken ze nooit wat voor een wereld er te winnen is.

Ik ben er dan ook helemaal niet rouwig om dat de teken-maar-bij-het-kruisjecoalitie van D66 en GroenLinks geklapt is. Zij wilden het autogebruik flink aan banden leggen, omdat dat beter zou zijn voor de stad. Maar ik wil graag het tegendeel beweren. Als we ooit nog een wethouder van Financiën krijgen, zou ik die willen oproepen om jongens als Klöpping, Blankesteijn, Schellevis en Prins een auto te geven. Om goed gek in te worden. Want wat we nodig hebben, is geen nieuwe generatie apparaten, maar een nieuwe generatie die briljante apparaten maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden