Plus

Echt, die Y Towers komen er. Zegt de ontwikkelaar

De bouw van twee wolkenkrabbers aan het IJ gaat deze zomer verder. Dat bezweert de projectontwikkelaar. Y Towers, het grootste bouwproject van de stad, ligt zeven maanden stil na ruzie met de aannemer.

Impressie van de hoogbouw aan het IJ. Vanaf links de A'DAM Toren en B'Mine, de twee Y Towers en Bold.Beeld Team V/Zwartlicht

Welke bouwer de taak op zich neemt willen de opdrachtgevers nog niet zeggen, maar de 'intensieve gesprekken met internationale bouwbedrijven' zijn voldoende gevorderd om voortzetting in de zomer te plannen.

Met bijna honderdduizend vierkante meter betonvloer en een bouwprijs van ruim 100 miljoen euro moet Y Towers de kroon worden op de nieuwbouw aan het IJ. Het door Team V Architectuur ontworpen complex, pal naast de A'DAM Toren en de B'Mine-woontoren, bestaat uit twee wolkenkrabbers: een 110 meter hoge hoteltoren voor Maritim met 579 kamers en tientallen vergaderzalen. De woon­toren ernaast wordt iets lager. Op het dak van het congrescentrum ertussen komt een tuin van Piet Oudolf.

Verbanning
Toen begin oktober 2018 de fundamenten net boven het maaiveld uit piepten, werd hoofdaannemer Züblin plots van de bouwplaats verbannen door bouwcombinatie Oviesa Torena - namens de Oostenrijkse opdrachtgevers IES en Invester United Benefits verantwoordelijk voor het project.

De woordvoerder van Oviesa: "Dat was geen lichtzinnige stap. We zagen geen andere mogelijkheid, omdat we er geen vertrouwen meer in hadden dat Züblin in staat is dit project tijdig en deugdelijk af te ronden."

Naar buiten toe zwijgen beide partijen nog altijd over de oorzaak van het conflict. Duidelijk is wel dat de relatie tussen bouwer en opdrachtgever onder druk te staan omdat Züblin het project niet langer kon bouwen binnen de oorspronkelijke begroting.

Bij de aanbesteding van Y Towers voor ongeveer 100 miljoen euro in 2014 was het nog crisis in de aannemerij. Inmiddels is er een tekort aan bouwvakkers en aan materialen. Onderaannemers vragen de hoofdprijs.

Een visualisatie van de Y towers.Beeld Team V/Zwartlicht

Oviesa zou bereid zijn geweest sommige meerkosten te betalen als Züblin kon bezuinigen. De aannemer wijzigde inderdaad het ontwerp, maar vroeg vervolgens juist meer geld. Exorbitant veel meer, zei een anonieme onderaannemer in vakblad Cobouw. Toen Züblin vervolgens de 'maakbaarheid' ter discussie stelde, trok Oviesa de stekker eruit met een eenregelig mailtje: 'Wij sommeren u het werk onmiddellijk te staken en alle personeel en apparatuur van de bouwwerf te verwijderen.'

Het snelle vertrek van Züblin dreigde tot het onderlopen van de bouwput te leiden, die wordt gedeeld met woontoren Bold. Een onderaannemer nam het pompen over.

Gebruikers
De belofte van Oviesa om 'op de kortst mogelijke termijn' te herstarten werd in de op volle toeren draaiende bouwwereld direct betwijfeld. Wel staat de ontwikkelaar onder grote druk van de afdeling Grond & Ontwikkeling van de gemeente, omdat de ontwikkeling van het gebied stagneert. Op basis van de erfpachtovereenkomst zou Amsterdam zelfs de bouwplaats kunnen overnemen.

De beoogde gebruikers van de toren staan aan de zijlijn. Maritim, dat de ruzie uit de pers moest vernemen, had het congreshotel najaar 2020 willen openen. De eerste congressen waren al geboekt. Maritim prikt inmiddels geen openingsdatum meer.

Ook Lingotto, uitbater van de woontoren met 150 huurappartementen en honderd shortstaykamers, heeft nog geen nieuwe planning. Over eventuele juridische gevolgen zwijgen de partijen.

De woordvoerder van Ovieso voorziet een snel einde aan de impasse: "We hebben er alle vertrouwen in dat we de komende weken een nieuwe partner kunnen aankondigen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden