Echo tijdens bevalling kan ernstige complicaties voorkomen

Vrouwen hebben vaak onnodig moeizame keizersnedes en bekkenbodemklachten na de bevalling. Gynaecologen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) denken de oplossing te hebben gevonden: een echo van het babyhoofdje bij 10 centimeter ontsluiting.

Een echo moet laten zien of het hoofdje van de baby door het bekken Beeld ANP
Een echo moet laten zien of het hoofdje van de baby door het bekkenBeeld ANP

Omdat voor de bevalling moeilijk vast te stellen is of het hoofdje wel door het bekken past, leiden veel bevallingen tot een spoedkeizersnede en vervelende bekkenbodemklachten nadien.

Al jaren zoeken gynaecologen naar een manier om te voorspellen of het kinderhoofd niet te groot is, om moeder én kind te sparen. Maar tijdens de zwangerschap blijken beeldvormende technieken als echo en mri geen goede graadmeters.

Grootte van het hoofdje
"De grootte van het hoofdje en het bekken zeggen in die fase nog niets over hoe de bevalling verloopt," zegt gynaecoloog Jasper Eijsink van het UMCG. "Het hoofdje is nog flexibel doordat de schedelhelften over elkaar heen kunnen schuiven, en ook het bekken is verweekt, waardoor het soepeler is. Pas op het allerlaatste moment van de bevalling kun je een echt goede voorspelling doen."

Een echo tijdens de bevalling kan de oplossing zijn, blijkt uit onderzoek onder 250 barende vrouwen. Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby.

Blijft die hoek te scherp tijdens het persen dan kan dat een aanwijzing zijn dat het geen zin heeft om de baby er met een vacuümpomp uit te halen en zodoende sneller te kiezen voor en keizersnede.

Zuurstofgebrek
Wanneer er nu een spoedkeizersnede volgt, ligt het kind vaak al ver in het geboortekanaal. Eijsink: "Dat zorgt voor moeizame operaties. Je moet soms flink wrikken aan het kind om het weer via de buik uit de baarmoeder te krijgen. De kans op bloedingen aan de baarmoeder is daardoor een stuk groter en de baby kan het benauwd krijgen door zuurstofgebrek.''

Jaarlijks eindigen 15.000 bevallingen in ons land in een spoedkeizersnede. In veel andere gevallen verloopt de bevalling wel natuurlijk, maar veroorzaakt die zware pijn en klachten na afloop.

"Vrouwen verliezen urine of kunnen hun ontlasting niet ophouden, of ervaren pijn bij het vrijen," zegt gynaecoloog Alec Malmberg. "De focus in de geboortezorg ligt primair op de geboorte van een gezond kind, maar ook de langetermijneffecten op de moeder zijn relevant. Als we eerder weten dat een natuurlijke bevalling onmogelijk is, kunnen we kind én moeder sparen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden