Update

ECB verlaagt Europese rente naar laagste niveau ooit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone vandaag met een kwart procentpunt verlaagd naar 0,75 procent. Daarmee staat de herfinancieringsrente voor het eerst in het bestaan van de euro lager dan 1 procent.

Mario Draghi. Beeld REUTERS
Mario Draghi.Beeld REUTERS

De verlaging voldeed aan de verwachtingen van economen.

De ECB verlaagde ook de rente die banken krijgen op hun deposito's bij de centrale bank. Die rente zakte van 0,25 naar 0 procent. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat banken onderling meer geld gaan uitlenen. Momenteel zetten banken hun overtollige middelen vooral weg bij de ECB.

Het is de derde renteverlaging die de ECB doorvoert sinds Draghi in november vorig jaar de leiding van de bank overnam van Jean-Claude Trichet. De eerste twee vonden plaats in november en december.

De renteverlaging kan banken in de zwakkere eurolanden iets meer lucht geven. Zij zijn zwaar afhankelijk van kredieten van de ECB en hoeven daar nu iets minder rente voor te betalen.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit. Daarbij zal veel aandacht uitgaan naar de vraag of de ECB weer begint met het opkopen van obligaties van eurolanden. Ook zal er scherp worden gelet op aanwijzingen voor een nieuwe renteverlaging op korte termijn.

Daarnaast zal er volgens ING-econoom Martin van Vliet gevraagd worden naar de mogelijkheden om het Europese noodfonds ESM in staat te stellen geld te lenen bij de ECB. Van Vliet verwacht niet dat de ECB daar veel voor voelt. 'Ze zullen in ieder geval willen wachten tot alle lidstaten het ESM-verdrag hebben ondertekend', stelde hij in een eerste reactie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden