Update

ECB verhoogt rente naar 1,5 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag de rente in de eurozone met een kwart procentpunt verhoogd naar 1,5 procent. De ECB hoopt daarmee de inflatie in de eurolanden te temperen.

ANP/Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

De tweede renteverhoging van de ECB dit jaar kwam niet als een verrassing. ECB-president Jean-Claude Trichet liet na de eerste verhoging in april duidelijk doorschemeren dat de rente later in het jaar verder omhoog zou gaan vanwege de oplopende inflatie. De inflatie in de eurozone bedroeg in juni gemiddeld 2,7 procent. De ECB streeft ernaar de geldontwaarding te beperken tot maximaal 2 procent.

Hypotheken duurder
De renteverhoging die werkt op termijn door in de portemonnee van de inwoners van de eurolanden. Hypotheken worden duurder, terwijl spaargeld op termijn meer opbrengt.

Een verhoging van de rente door de ECB wordt over het algemeen binnen een maand doorberekend in hypotheken met een variabele rente. Hetzelfde effect is zichtbaar bij spaardeposito's met een looptijd van minder dan een jaar.

De renteverhoging wordt minder sterk en minder snel doorgerekend op spaarrekeningen waarvan het geld op elk moment kan worden opgenomen. Dat komt doordat de hogere hypotheektarieven alleen bij variabele en nieuwe hypotheken kunnen worden doorgevoerd. Daardoor lopen de inkomsten uit hypotheken slechts langzaam op, terwijl een hogere spaarrente meteen voor iedereen geldt.

Inflatie
De Europese Centrale Bank (ECB) blijft scherp letten op de ontwikkeling van de inflatie in de eurozone. Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet in een toelichting op de renteverhoging.

Trichet gebruikte in zijn toelichting dezelfde formulering als na de vorige renteverhoging in april. Daarmee leek hij te hinten op een verdere verhoging van de rente later in het jaar. De inflatie blijft de komende maanden duidelijk hoger dan het door de ECB nagestreefde percentage van 2 procent, voorspelde Trichet.

Economen verwachten dat de ECB de rente in het laatste kwartaal van dit jaar opnieuw met een kwart procentpunt verhoogt, tot 1,75 procent. Trichet, die eind oktober zijn functie bij de ECB neerlegt, benadrukte echter dat de centrale bank zich nog nergens op heeft vastgelegd.

Portugal
De Europese Centrale bank (ECB) versoepelt tot nader order de eisen die worden gesteld aan Portugees staatspapier, dat liet Trichet weten.

Dit betekent dat Portugese staatsleningen ook bij een verdere afwaardering door kredietbeoordelaars voorlopig kunnen worden gebruikt als onderpand voor leningen bij de ECB. Eerder deze week verlaagde kredietbureau Moody's de rating van Portugal tot 'junk'. De ECB mag obligaties met zo'n lage waardering normaal gesproken niet accepteren als onderpand.

De ECB maakte eerder dezelfde uitzondering voor de schulden van Griekenland en Ierland.

De centrale bank blijft fel gekant tegen elke vorm van herstructurering van de Griekse schuld die door kredietbeoordelaars als een wanbetaling wordt opgevat, benadrukte Trichet. 'We zijn tegen een credit event', aldus de centralebankpresident.

De ECB bemoeit zich volgens Trichet niet met de pogingen om private investeerders een bijdrage te laten leveren aan nieuwe financiële hulp voor Griekenland. De centrale bank blijft echter tegen elke vorm van dwang, bleek uit zijn toelichting. 'Ons standpunt is niet veranderd', stelde hij.

Griekenland
Kredietbeoordelaars hebben al gewaarschuwd dat elke verandering aan de voorwaarden van de Griekse schuldenlast wordt gezien als wanbetaling door de Grieken. Daardoor zou de kredietwaardigheid van Griekenland zover dalen dat de ECB volgens zijn eigen regels Grieks staatspapier niet langer mag accepteren als onderpand bij leningen aan Griekse banken. Die dreigen daardoor afgesneden te raken van de financiële markten en om te vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden