ECB komt met nieuwe steunmaatregelen

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt nieuwe maatregelen om Europese banken van meer liquide middelen te voorzien. Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet vandaag in een toelichting op het rentebesluit van de bank.

ANP/Redactie
Jean-Claude Trichet. Beeld REUTERS
Jean-Claude Trichet.Beeld REUTERS

De ECB heeft besloten om banken via twee herfinancieringsoperaties ongelimiteerde kredieten met een looptijd van ongeveer een jaar te verstrekken. 'De ene operatie heeft een looptijd van ongeveer 12 maanden vanaf oktober en een voor ongeveer 13 maanden vanaf december', aldus Trichet. De ECB zal daarnaast vanaf november gedurende een jaar voor ongeveer 40 miljard euro gedekte obligaties opkopen.

Versterken
Trichet riep Europese banken dringend op hun balansen te versterken. Waar nodig moeten ze daarbij steun van de overheid accepteren. Overheden moeten op hun beurt bereid zijn die steun te verlenen, stelde hij. De vrees bestaat dat de schuldencrisis door de zwakke positie van veel banken omslaat in een nieuwe financiële crisis.

De vertrekkende ECB-president waarschuwde verder dat de risico's voor de Europese economie zijn toegenomen. De inflatie blijft volgens hem nog enkele maanden hoger dan het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent, maar zal daarna zakken. Analisten interpreteerden die voorspellingen als een aanwijzing dat de ECB op korte termijn zal besluiten de rente te verlagen.

Rente
Vandaag handhaafde de centrale bank het belangrijkste rentetarief in de eurozone op 1,5 procent. Het beleidscomité van de bank besprak volgens Trichet wel de mogelijkheid van een renteverlaging. 'We hebben de voor- en nadelen van een verlaging besproken, evenals de voor- en nadelen van het handhaven van de rente.'

EFSF
Trichet liet tevens weten dat de ECB ziet geen heil in de voorstellen om de centrale bank een rol te laten spelen bij de vergroting van het noodfonds voor eurolanden (EFSF). 'Het ECB-bestuur vindt het niet gepast dat de ECB de mogelijkheden van het fonds zou verruimen', stelde Trichet.

De afgelopen weken werd door veel partijen het idee geopperd om het EFSF in staat te stellen fondsen aan te trekken via de ECB. Op die manier zouden de mogelijkheden van dat fonds worden verruimd, terwijl het bedrag waarvoor de eurolanden garant staan, gelijk blijft.

Laatste vergadering
Jean-Claude Trichet zat vandaag voor het laatst de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) voor. De 68-jarige Franse econoom leidde de centrale bank de afgelopen jaren door alle financiële en economische stormen. Bij zijn vertrek is de rust echter nog lang niet teruggekeerd en neemt de onvrede over de actieve rol van de ECB toe.

Prijsontwikkeling
Tijdens de 8 jaar dat Trichet het monetaire bastion in Frankfurt leidde, hield de ECB zich perfect aan zijn belangrijkste doelstelling: het zorgen voor een stabiele prijsontwikkeling in de eurozone, gedefinieerd als een inflatie van ongeveer 2 procent. De meeste aandacht ging echter uit naar de meer onorthodoxe maatregelen die de ECB de afgelopen 4 jaar nam om de financiële markten van de ondergang te redden.

Zo geeft de ECB Europese banken al sinds 2007 ongelimiteerd toegang tot leningen, om te voorkomen dat de geldmarkt op slot gaat. Na de escalatie van de schuldencrisis besloot de bank in mei vorig jaar daarnaast obligaties op te kopen van probleemlanden. Die actie was bedoeld om de handel in die obligaties aan de gang te houden, zodat de rentes die de landen over hun leningen moeten betalen niet verder uit de hand zouden lopen.

Verdeeldheid
Die laatste actie zorgde voor verdeeldheid binnen het ECB-bestuur, dat wordt gevormd door 6 vaste bestuurders en de centralebankpresidenten uit de 17 eurolanden. De voormalige president van de Duitse Bundesbank Axel Weber doorbrak vorig jaar al de unanimiteit die de ECB naar buiten wil uitstralen door zich openlijk uit te spreken tegen de steunaankopen. Vorige maand stapte de eveneens Duitse hoofdeconoom van de bank, Jürgen Stark, onverwacht op. Naar verluidt ook uit onvrede met de actieve rol van de ECB in het bestrijden van de schuldencrisis.

Duisenberg

De stoïcijnse Trichet, die voordat hij in 2003 aantrad bij de ECB 10 jaar lang de leiding had over de centrale bank van Frankrijk, bleef ondanks alle onrust van de afgelopen jaren in de rol die hij erfde van zijn voorganger Wim Duisenberg. In afgewogen zinnen, waarin hij nooit meer zei dan hij zelf wilde, verdedigde hij het beleid van de bank die onder zijn leiding opschoof naar het centrum van de macht in de Europese economie. Zijn Italiaanse opvolger Mario Draghi wacht vanaf 1 november de zware taak de ECB daar zonder kleerscheuren te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden