Update

Ebru Umar vrijgelaten maar mag Turkije niet uit

Columniste Ebru Umar is zondagmiddag voorlopig vrijgelaten in Turkije, maar heeft nog wel landarrest. Dat houdt in dat ze Turkije niet uit mag.

Ebru Umar Beeld anp
Ebru UmarBeeld anp

Dat meldt de columniste zondag zelf via Twitter. Zondagochtend werd Umar voorgeleid aan een Turkse rechter. Die stelde de voorlopige vrijlating in. Desalniettemin belde premier Mark Rutte zondagavond andermaal met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu.

Volgens een woordvoerder van de premier deed Rutte dat "om druk op de zaak te houden", en het belang van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te benadrukken.

'Gezellige avond'
Tegenover Metro, de krant waarvoor ze columniste is, zei Umar zondagmiddag zo snel mogelijk terug naar Nederland te willen. "Ik moest mee vanwege twee tweets. Ik heb de hele avond vastgezeten, maar ik moet zeggen dat ik keurig ben behandeld. Ik heb een gezellige avond gehad met een 55-jarige man. We hebben over de Turkse politiek gepraat en dat het allemaal wel zal loslopen."

"Maar ik ben niet helemaal vrij, mag het land niet uit. Ik voel mij een soort Syriër. Er is een advocaat bezig om die reisbeperking op te heffen. Ik moet mij nu wel een paar dagen melden op het politiebureau."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat weten Umar na haar vrijlating zondag te hebben gesproken. Zijn ministerie heeft Umar geadviseerd in haar keuze voor een advocaat, en contact onderhouden met haar familie in Nederland.

Aan zijn Turkse ambtsgenoot Cavusoglu liet Koenders naar eigen zeggen weten de rechtsgang te betreuren. Diezelfde boodschap deelde premier Rutte met de Turkse premier Davutoglu.

Tweets
De kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd zaterdagavond meegenomen vanwege "mijn tweets over de Turkse president Erdogan," aldus Umar. Om welke tweets het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken haastte zich te zeggen dat de zaak de volste aandacht heeft, en dat het consulaat in Izmir in contact stond met de columniste. Premier Mark Rutte had zaterdagavond telefonisch contact met Umar.

De columniste liet zondagochtend aan ThePostOnline weten goed te worden behandeld op het politiebureau. "Ik zit hier buiten met een kop thee."

Opheldering
VVD'er Han ten Broeke kondigde zondag via Twitter vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken aan. In een bij zijn tweet bijgesloten document vraagt hij Koenders onder meer naar de aanleiding van de arrestatie:

"Kunt u de Kamer in het licht van deze zorgelijke ontwikkelingen en de dubieuze staat van dienst van Turkije inzake persvrijheid met spoed, zo spoedig mogelijk laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden of te arresteren en of het optreden van de Turkse autoriteiten verband houdt met de inhoud van haar columns?'"

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft zondagochtend ontstemd gereageerd op de aanhouding.

De bewindsvrouw noemde het in de uitzending van WNL op Zondag "redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden". De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

Niet gebruikelijk

Ook de Nederlandse journalistenvakbond NVJ toonde zich zondagochtend ontstemd over de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije en plaatst ernstige vraagtekens bij de mensenrechtensituatie in het land.

Het is helaas niet ongebruikelijk dat er journalisten worden opgepakt, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. "Het land denkt zich alles te kunnen permitteren," aldus de vakbondsman, die in zijn reactie ook verwijst naar de eerdere arrestatie van journaliste Frederike Geerdink en anderen.

Politieke druk en veel media-aandacht zijn volgens Bruning de wapens die we op dit moment hebben om Umar te steunen en helpen. De NVJ heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer helderheid te krijgen over de zaak.

'Slaat nergens op'
Journaliste Fréderike Geerdink, die ook al twee keer in Turkije werd opgepakt en zelfs het land werd uitgezet, zei zondagochtend te hopen dat politieke druk zal helpen om Umar snel vrij te krijgen. In september vorig jaar zat Geerdink vast omdat ze in verboden gebied in Turkije zou zijn geweest. Ze weet wat Umar doormaakt.

"Dit is echt verschrikkelijk en slaat helemaal nergens op. Ze zal net als ik toen verbijsterd zijn geweest toen ze ineens bij haar voor de deur stonden. Je gelooft het gewoon niet dat je meedoet en schiet behoorlijk in de stress. Ebru zal zich vast niet gek laten maken. Maar dit is een heel zorgelijke situatie. Ze moet echt zo snel mogelijk vrij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden