Ebru Umar: 'Blij met iedereen die zich om me bekommert'

Metro columniste Ebru Umar wacht in haar vakantiehuis in de Turkse badplaats Kusadasi op de juridische ontwikkelingen en de uitkomst van het diplomatiek getouwtrek tussen Nederland en Turkije over haar arrestatie in het weekeinde.

Marc Guillet
Umar in haar vakantiehuis, de dag na haar vrijlating. Beeld anp
Umar in haar vakantiehuis, de dag na haar vrijlating.Beeld anp

Het gaat goed met haar, vertelt ze. Tijdens haar arrestatie is ze 'keurig behandeld'.

"Ik kan niet anders zeggen. Op het bureau heb ik best een gouden tijd gehad met een agent met wie ik de politiek en de situatie in Turkije heb doorgenomen en dat het allemaal wel los zou lopen."

Ze is weer vrij, maar verder heeft ze geen idee wat haar boven het hoofd hangt. "Ik mag het land niet uit. Ik heb weer met mijn advocaat overlegd en ik heb gehoord dat er een aanklacht tegen me wordt voorbereid."

Hoe luidt die aanklacht?
"Dat is nog niet zeker, maar hoogstwaarschijnlijk 'belediging van het staatshoofd'."

Is het wel zeker dat je hier in Turkije moet blijven in afwachting van een eventuele rechtszaak?
"Daar ziet het wel naar uit ja. Zodra de aanklacht geformuleerd is en wij die gezien hebben, heb ik zeven dagen om daartegen beroep aan te tekenen. Ik weet zeker dat ze in die tijd dan van alles gaan zoeken om verder als belastend materiaal tegen mij te gebruiken."

Je kreeg van de politie te horen dat je Turkije voorlopig niet mag verlaten. Is er ook een mogelijkheid dat je een eventueel proces in Nederland zou mogen afwachten?
"Dat zou mooi zijn, want ik heb allerlei werk te doen. Maar ik vrees dat dat niet tot de mogelijkheden behoort. Mocht het toch gebeuren, dan hoeven ze niet bang te zijn dat ik niet terugkom naar Turkije, want ik moet het vakantiehuis opknappen. Er is veel aan te doen."

Umar moet zich elke dag bij het politiebureau melden. Maar toen ze dat gisteren deed, bleek de dienstdoende agent niet op de hoogte van haar komst. Daar maakte ze zich op Twitter vrolijk over.

In haar woning in Amsterdam is ingebroken. De hele boel is overhoop gehaald, een laptop gestolen en op een van de muren stond 'hoer' geschreven. Ze is ervan overtuigd dat dit pure intimidatie is.

Turkse buurtgenoten noemden haar arrestatie 'net goed', omdat ze zich met haar kritiek op Erdogan bewees een 'slechte Turk' te zijn.

Wat weet je van de inbraak en de inbrekers?
"Daar kan ik niets aan doen. Het is net alsof ik in een vliegtuig zit zonder internet. Ik ben heel blij met de hulp die ik krijg en iedereen die zich om mij en mijn huis bekommert."

(tekst loopt door onder foto)

Umar voert een telefoongesprek op de boulevard langs het strand, de dag na haar vrijlating. Beeld anp
Umar voert een telefoongesprek op de boulevard langs het strand, de dag na haar vrijlating.Beeld anp

'Gefeliciteerd met mislukte Nederlanderschap'
Ebru Umar heeft dinsdag hard uitgehaald in haar column in Metro, de eerste die ze heeft geschreven sinds ze in Turkije werd gearresteerd. Ze is vooral boos op Nederlanders van Turkse komaf, die er volgens haar voor hebben gezorgd dat ze Turkije niet mag verlaten.

'GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap,' schrijft Umar. 'GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB'er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ja, dank voor het weg met ons. Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije.'

Lees ook: Westerse waarden besmeurd door arrestatie Ebru Umar [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden