column

Ebru is het muisje waar Erdogan mee speelt

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Als ik dit schrijf, mag Ebru Umar nog steeds Turkije niet uit van Erdogan.
Mark Rutte kan niks tegen de schurk doen, Koenders ook niet - ze bellen, praten, bellen, praten en zeggen dat ze de vinger aan de pols hebben.

Maar Ebru mag Turkije niet uit. Meisje heeft straf gekregen, want heeft 'Fuck you, Erdogan' gezegd. Meneer Erdogan is beledigd.

Met die belediging is iets vreemds aan de hand.

Als pubers een vrouw op straat uitschelden voor 'hoer', is die vrouw misschien angstig of boos, maar niet beledigd. Als haar chef of haar man haar 'hoer' zou noemen, zou ze wel beledigd zijn - als het niet waar is.

Dat heeft te maken met autoriteit. Wanneer een onbekende mij uitscheldt, doet dat geen pijn, maar als het een goede kennis is - en hij heeft ongelijk - dan ben ik beledigd. Een echte belediging krenkt.

Erdogan zou beledigd zijn door een columniste uit Nederland. Ziet hij haar als autoriteit? Nee, hij wist veertien dagen geleden vermoedelijk niet eens wie Ebru was.

Erdogan speelt dus dat hij beledigd is. Hij misbruikt de zogenaamde belediging om macht uit te oefenen. Hij wil macht om de democratie uit zijn land terug te dringen ten faveure van de islam. En door die gespeelde gekrenktheid kan hij Europa (en zeker het kleine Nederland) op zijn nederige plaats wijzen. Europa weet niet wat het moet doen, en is aan het 'chamberlainen' geslagen.

Ondertussen is Ebru het muisje waar Erdogan mee speelt.

In Nederland zijn Nederlanders van Turkse herkomst die het heel mooi vinden wat Erdogan doet. Als Erdogan zegt beledigd te zijn, dan zijn zij ook beledigd. Dat komt nogal kinderachtig over, want zij weten ook wel dat Erdogan niet echt beledigd is.

Wat alleen zo diep treurig is, is dat het Erdogan door zijn gedrag in veertien dagen tijd gelukt is om een schisma in Nederland te veroorzaken tussen Turken onderling en tussen Nederlanders en Turken. Hij heeft ook al een schisma veroorzaakt tussen Duitse Turken onderling en tussen Duitsers en Turken.

Gisteren ontsloeg Erdogan zijn premier Davutoglu. Die zou niet hebben willen meewerken aan een wet die de president meer macht geeft.

Zo verdeelt hij ook nog de Turken in zijn eigen land.

Die rode gloed die u vanavond aan de hemel zal zien, is de terechte gezamenlijke Europese schaamte.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden