Ebolapatïent in ziekenhuis Glasgow

In een ziekenhuis in Glasgow heeft zich iemand gemeld, die na onderzoek besmet blijkt met het ebola-virus. Dat meldden Britse media. De patiënt zou gisteravond zijn teruggekeerd uit West-Afrika en ligt in het Gartnavel Ziekenhuis in de grootste stad van Schotland.

Het ebolavirus. Beeld getty
Het ebolavirus.Beeld getty

Volgens een statement van de Schotse overheid gaat het om iemand die in Sierra Leone heeft gewerkt in de gezondheidszorg. De patiënt is via Casablanca en Londen Heathrow zijn gereisd. Voor iedereen die met dezelfde vlucht is gereisd, die om 23.30 zondagavond landde op Glasgow, is een noodnummer geopend.

Iedereen die met de besmette vrouw in contact is gekomen en gevaar loopt, wordt opgezocht en goed in de gaten gehouden. 'Maar aangezien de ziekte in een erg vroeg stadium is vastgesteld, is het gevaar op besmetting uiterst klein', aldus de Schotse overheid.

De patiënt meldde zich vanochtend in het ziekenhuis, omdat ze zich niet lekker voelde. Inmiddels ligt ze in quarantaine. Volgens een statement van de Schotse overheid zal ze zo snel mogelijk worden overgebracht naar het Royal Free Hospital in Londen. 'Dat is waar de apparatuur, staf en systemen zijn die de beste en veiligste zorg garanderen.'

De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat ze hoopt dat de vrouw snel herstelt. 'Onze gedachten gaan uit naar de patiënt en de vrienden en familie. Schotland heeftzich vanaf het begin van de uitbraak in West-Afrika voorbereid op die scenario en ik ben er zeker van dat we goed voorbereid zijn.'

20.000 besmettingen

Meer dan 20 duizend mensen zijn sinds de ebola-uitbraak eind 2013 begon, besmet geraakt met het virus. Bijna achtduizend mensen zijn overleden aan de ziekte, zo meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verreweg de meeste van de 20.081 besmettingen vonden plaats in Sierra Leone, Guinee en Liberia, in het westen van Afrika. Sierra Leone is het zwaarst getroffen door de ebolacrisis. In dat land loopt het aantal besmettingen bovendien nog altijd op. Inmiddels zijn in dat land 9.400 mensen besmet geraakt met het virus.

De gegevens van de WHO lopen tot en met 27 december in Guinee en Sierra Leone, en tot en met 24 december in Liberia. Het eerste geval van de dodelijkste uitbraak van het virus ooit dateert van 26 december 2013. Toen stierf een peuter in Guinee aan een toen nog mysterieus virus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden