Column

Eberhard

THEODOR HOLMAN

Het is gênant: ervan uitgaan dat het vanzelfsprekend is dat jij De Burgemeester wordt. Het arrogante vermoeden ook dat je die baan wel krijgt, omdat je nu eenmaal gesolliciteerd hebt. Je vriendjes doen de rest.

Ik heb het over Eberhard van der Laan, PvdA. Hij claimt alvast het burgemeesterschap.

Wedden dat hij het wordt?

Zeker, het is een aardige man, en ongetwijfeld is hij honderd keer beter dan Job Cohen, maar toch... Het lijkt allemaal opzet, cliëntelisme, handjeklap en duistere achterkamertjespolitiek.

Job Cohen moest volgens Elsevier van de partijbaronnen (onder wie Eberhard van der Laan en Lodewijk Asscher) Wouter Bos vervangen. Vervolgens komt Lodewijk Asscher even de taken van Cohen overnemen, zonder daarin iemand te kennen, en dan komt Eberhard van der Laan de burgemeesterspost bezetten, nadat men even patiënt Rob Oudkerk als afleidende joker had ingezet.

Aldus het politieke bedrijf anno 2010; een politiek herdersmat omdat de rest van de politici het niet kunnen doorzien en te weinig ervaring hebben, want sinds de Tweede Wereldoorlog is de PvdA in Amsterdam al aan de macht.

Eberhard liet weten het 'niet zuiver' te vinden zich voor de Tweede Kamer te kandideren, omdat hij burgemeester wil worden. Was het wel zuiver 'ja' te zeggen toen hij als bemiddelaar werd gevraagd,
om in Amsterdam D66 en PvdA weer aan elkaar te koppelen - wat dan ook mislukte?

En waarom zou het niet zuiver zijn om zowel kandidaat te zijn voor de Tweede Kamer als te solliciteren naar het burgemeesterschap? Zou dat kiezersbedrog zijn? We hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen toch ook vanwege Wouter Bos onze stem gegeven? Die verdween daarna - op advies van Van der Laan, volgens Elsevier.

Zuiver?

Wanneer politici het woord 'zuiver' in de mond nemen, weet je dat ergens een slachtpartij is geweest en dat iemand verschrikkelijk is verneukt.

Ja, Eberhard, het is heel zuiver dat je niet in de Tweede Kamer wilt zitten omdat je burgemeester wilt worden. Heel nobel ook. En hé, gelukkig zeg, je gaat als burgemeester ook meer verdienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden