Eberhard van der Laan (62) overleden

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is donderdagavond op 62-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente vrijdag bekend in een verklaring.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij stierf volgens zijn woordvoerder "thuis in alle rust" op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Van der Laan was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij leed aan uitgezaaide longkanker, zijn artsen hadden in september geconstateerd dat verdere behandeling zinloos was.

Op 18 september legde Van der Laan zijn werk neer vanwege zijn, zoals hij zelf zei 'rotziekte'. Hij was nog wel burgemeester, maar zijn taken zijn sindsdien overgenomen door locoburgemeester Kajsa Ollongren.

In januari 2017 schreef Van der Laan een brief, waarin hij zijn 'lieve Amsterdammers' vertelde over zijn ziekte. "Het lijkt erop dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme."

Ondanks zijn ziekte werkte Van der Laan nog maandenlang door, al kwam hij gaandeweg minder vaak op het stadhuis. Na de zomervakantie verscheen hij nog één keer in de gemeenteraad, voor een debat over radicalisering. Hij oogde toen erg kwetsbaar.

Massaal applaus
Een paar dagen later trad hij terug en verdween uit de openbaarheid. Duizenden Amsterdammers verschenen vervolgens voor de deur van de ambtswoning voor een langdurig applaus, waarna zijn vrouw Femke van der Laan liet weten dat de burgemeester had genoten van de ovatie.

Afscheidsbrief Van der Laan

'Zorg goed voor de stad en voor elkaar, vaarwel'

Van der Laan trad op 7 juli 2010 aan als burgemeester van Amsterdam en begon in 2015 aan zijn tweede termijn. Hij groeide op in Rijnsburg, in een gezin met zes kinderen. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in Amsterdam begon hij aan zijn politieke carrière.

Van der Laan zat acht jaar in de gemeenteraad en was en was korte tijd minister voor Wonen, Wijken en Integratie. In 1992 richtte hij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan op.

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik

Populair
Amsterdam verliest een buitengewoon populaire burgemeester, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die klaar stond voor Amsterdammers die hem nodig hadden.

Toen hij in juli te gast was bij interviewprogramma Zomergasten, keken Amsterdammers massaal naar hun geliefde burgemeester, die veel indruk maakte.

Voor zijn inspanningen, ontving hij na zijn terugtreden de gouden medaille van de stad, de hoogste gemeentelijke onderscheiding, met inscriptie 'Alles voor de stad.

Eberhard van der Laan was getrouwd en had vijf kinderen.

Zie ook

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden