'Dwing scholen in de regio lastpakken te nemen'

Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het mis, aldus de WRR. Door een opeenstapeling van problemen verlaten juist hier veel jongeren de school zonder diploma. Foto GPD Beeld
Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het mis, aldus de WRR. Door een opeenstapeling van problemen verlaten juist hier veel jongeren de school zonder diploma. Foto GPD

DEN HAAG - De grote steden, waaronder Amsterdam, moeten meer invloed krijgen op scholen in de regio. Zo kunnen ze voorkomen dat scholen in de grote stad met te grote concentraties probleemjongeren kampen.

Dat adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) het kabinet. De adviesraad wil dat vmbo- en mbo-scholen 'zorg en aandacht' geven aan de kinderen om iets aan het veel te hoge aantal voortijdig schoolverlaters te doen. Ze moeten niet alleen lesgeven, maar ook de problemen van jongeren aanpakken.

Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het mis, aldus de WRR. Door een opeenstapeling van problemen verlaten juist hier veel jongeren de school zonder diploma. De steden zouden daarom tot over de gemeentegrenzen moeten kunnen ingrijpen, desnoods met 'quotumafspraken', 'naming and shaming' van scholen die niet meewerken, en financiële bevoordeling van scholen die deze leerlingen wél opnemen.

De wethouders van Onderwijs van de vier grote steden zouden scholen in de regio tot de orde moeten kunnen roepen. Op hun verzoek moet de minister van Onderwijs dan kunnen ingrijpen met een aanwijzing, dwangsom of een bewindvoerder. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden