Lezersbrief

‘Dwing de acceptatie van bacteriofagen in Nederland af’

Kees Ruig uit Malden betoogt dat de volksgezondheid wordt opgeofferd voor de economische belangen van de farmaceutische industrie. ‘Fagen zijn nou eenmaal niet te patenteren.’

‘Antibiotica leveren winst op, maar fagen zijn niet te patenteren,’ schrijft Kees Ruig. Beeld ANP XTRA
‘Antibiotica leveren winst op, maar fagen zijn niet te patenteren,’ schrijft Kees Ruig.Beeld ANP XTRA

Eindelijk een serieuze krant die serieus aandacht besteedt aan een serieus probleem (Het Parool, zaterdag). Of liever: een serieuze oplossing. Mijn vriendin, met COPD, loopt tegen de bacteriële resistentie van antibiotica aan. Zowel haar huisarts als haar longarts zou graag overgaan tot een bacteriofagentherapie, maar de overheid staat dat niet toe. Die laat haar oren hangen naar de intensieve lobby van de farmaceutische industrie.

Laat u niets wijsmaken: onze overheid is niet geïnteresseerd in uw gezondheid, maar alleen in geld en macht. Natuurlijk is bacteriofagie geen panacee. ­Volgens het artikel erkent het RIVM dat fagen infecties genezen. Maar bij Radar, begin februari, beweerde een figuur van het RIVM iets heel anders. De overheid ­verschuilt zich achter uitspraken van het RIVM, dat zich herhaaldelijk ­(Fipronil-affaire, Q-koorts, nicoti­noïden, ...) onbetrouwbaar en onprofessioneel heeft betoond.

Logisch dat de farmaceutische industrie niet staat te juichen. Antibiotica leveren, net als andere gepatenteerde medicijnen, dikke winst op. En fagen zijn nou eenmaal niet te ­patenteren. Volgens het artikel zou onderzoek naar het potentieel van faagmedicatie in Nederland belemmerd worden door regelgeving.

Fagen zouden namelijk als medicament onder de medische regelgeving vallen. Maar in Radar van 5 februari stelt het Streeklaboratorium van het Erasmus MC dat fagen, aangezien zij door de Nederlandse overheid niet als medicijn erkend worden, niet onder de medische regelgeving vallen en dus vrij toepasbaar zijn.

Onvoorstelbaar, en ook onacceptabel, dat de volksgezondheid zo wordt opgeofferd aan economisch gewin. En ook patiëntenorganisaties laten zich zand in de ogen strooien. Het Longfonds bijvoorbeeld loopt blindelings achter het RIVM aan en weigert zich te verdiepen in de mogelijkheden van fagen voor COPD-patiënten.

Het lijkt mij hoog tijd geworden stelling te nemen tegen deze laakbare houding van overheid, verzekeringsmaatschappijen en instituties en over te gaan tot de tegenaanval om acceptatie van bacteriofagen af te dwingen. Als medici, patiëntenorganisaties, universiteiten en andere belanghebbenden de handen ineenslaan, moet dat toch mogelijk zijn?

Kees Ruig, Malden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden