DWI blijft bron van klachten

Het blijft rommelen bij de gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen (DWI). Het lukt de voormalige sociale dienst maar niet het aantal klachten van cliënten over de dienstverlening terug te dringen.

Wethouder Andrée van Es probeert de dienstverlening van DWI te verbeteren.Beeld Robin Utrecht

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal klachten zelfs weer stevig toe, blijkt uit een rapportage van de gemeentelijke ombudsman. Van januari tot en met maart dienden 72 cliënten een officiële klacht in over DWI bij deze ombudsman, Ulco van der Pol. Dat is dus een stijging van dertig procent ten opzichte van de 55 klachten uit het vierde kwartaal van 2011.

Uit de analyse van de ombudsman blijkt dat Amsterdammers het eerste kwartaal van 2012 vooral klaagden over problemen met lopende uitkeringen. Zo werden die vaak te laat uitbetaald en werden inkomsten vaak verkeerd verrekend, waardoor cliënten soms in acute geldnood kwamen.

Ook wordt nog altijd veel geklaagd over problemen bij de behandeling van aanvragen en voorschotten, en over de manier waarop cliënten worden behandeld.

De problemen spelen al veel langer. In maart 2011 meldde Van der Pol al zich zorgen te maken over de dienstverlening van DWI. In 2010 ontving hij 299 klachten over de dienst. Dat zijn er meer dan over elke andere gemeentelijke dienst dan ook. 'Maar achter elke klacht die bij mij binnenkomt, staan honderd andere klachten,' zei hij toen al.

Wethouder Andrée van Es (Werk en Inkomen) tracht sindsdien de dienstverlening van DWI te verbeteren. Ze vroeg onder meer adviesbureau Hiemstra en de Vries de dienst door te lichten.

De conclusies van het bureau waren niet mals. (Jasper Karman)

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden